Cégvilág

Több mint ötszörös túljelentkezés volt a megújuló energia-tenderen

Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is.

Még költséghatékonyabb módon valósulhatnak meg a beruházások a második METÁR-tender alapján – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a második támogatási aukcióra beérkezett pályázatok adatait értékelve a minisztérium közleményében.

A technológiasemleges kiírásra beérkezett ajánlatok előzetes sorrendje alapján mintegy 40 új erőmű létesülhet összességében 280 megawatt teljesítménnyel.

A beruházások kivételezése jótékony hatással lehet a nemzetgazdaságra, elsősorban a kis- és középvállalkozásokra.

Bízunk benne, hogy a hitelintézetek ismét nyitottak lesznek a nemzeti energiaszuverenitás egyik zászlóshajóját jelentő, megújulóenergia-alapú erőművi projektek finanszírozására

- tette hozzá Kaderják Péter.

„A hazai megújuló energia szektor ismét szintet tudott lépni, egyre kisebb támogatási igénnyel, költséghatékonyan valósulhatnak meg a beruházások. Magyarországon az elmúlt években eredményesen felépült a naperőművek létesítéséhez szükséges projektfejlesztői és kivitelezői kör, a szektorban átlag feletti a hazai családi vállalkozások és kkv-k aránya. A kérelmek számossága alapján úgy látszik, hogy van jövője mindazoknak a magyar cégeknek, amelyek a naperőművek létesítése során értékteremtő szerepet látnak el” – fogalmazott az ITM államtitkára.

A MEKH keddi közleményében felidézte, hogy az innovációs és technológiai miniszter felkérésére júliusban hirdették meg az újabb METÁR-pályázatot, a pályázati dokumentációkat szeptember 15-től október 15-ig lehetett benyújtani elektronikus úton.

A beérkezett pályázatokhoz tartozó ajánlati árakat titkosított bontási dokumentumok tartalmazták, amelyek közjegyzői bontása október 20-án volt. A hivatal a vonatkozó rendelet alapján közzétette a pályázók és a pályázatok azonosító adatait, valamint a benyújtott ajánlati árakat is – jelezték a közleményben.

A pályázaton mintegy öt és félszeres volt a túljelentkezés,

a pályázók 2145 gigawattórára (GWh) igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben.

Túlnyomó többségük napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is.

A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 megawatt (MW).

Illusztráció. Fotó: Frederic J. BROWN / AFP

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is kedvezőek – hangsúlyozta a MEKH.

A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 forint kilowattóránként (kWh), a legmagasabb 26,65 forint,

az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 forint.

A hivatal tájékoztatása szerint a 2019-es METÁR-tendernél az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 forint volt kilowattóránként. A nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül

  • a kis kategóriában 24,81 forint,
  • míg a nagy kategóriában 21,69 forint lett
  • kilowattóránként.

    A 2020-as METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést valószínűsítenek a 2019-es kiíráshoz képest – mutatott rá közleményében a MEKH.

    Az eredményhirdetés 2021. január végén várható.

    energiahivatal metár Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal kilowattóra pályázat
    Kapcsolódó cikkek