Cégvilág

A Tesla bekerül az S&P 500 indexbe, Musk a harmadik leggazdagabb lett

Az amerikai üzletember nettó vagyona hétfő este elérte a 117,5 milliárd dollárt

személyes vagyona 15 milliárd dollárral nőtt annak következtében, hogy a Tesla árfolyama több mint tíz százalékkal drágult, miután hétfőn kiderült, a cég részvényei december 21-én helyet kapnak a legnagyobb amerikai vállalatokat tartalmazó S&P 500 indexben. Ennek köszönhetően a világ harmadik leggazdagabb emberévé válik, letaszítva a képzeletbeli dobogóról a Facebook-alapító Mark Zuckerberget.

Miután hivatalossá vált a Tesla felvétele az indexbe, az autógyártó cég részvényei 14 százalékkal emelkedtek, és 408,09 dolláros árfolyamon zárták a napot.

Musk nettó vagyona hétfő este 117,5 milliárd dollár volt a milliárdosok vagyoni helyzetével foglalkozó Bloomberg Billionaires Index összesítése alapján. Az amerikai üzletember idei 90 milliárdos gazdagodása a legmagasabb volt az 500 milliárdost magába foglaló listán.

Musk vagyonának mostani növekedése azt is jelenti, hogy túlszárnyalja Mark Zuckerberget, a Facebook- alapító vagyonának nettó értékét jelenleg 106 milliárd dollárra taksálják.

A jelenleg 400 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Tesla mindenben megfelelt az S&P indexbe vétel követelményeinek, így

hivatalosan december 21-en csatlakozik a tíz legértékesebb vállalat közé.

Az indexbe kerüléshez a cégeknek az amerikai székhely mellett legalább 8,2 milliárdos piaci kapitalizációval és magas likviditással kell rendelkezniük, részvényeik legalább 50 százalékát a nyilvánosság számára is elérhetővé kell tenniük, és négy egymást követő nyereséges negyedévet kell produkálniuk.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP

Az S&P 500 tíz legnagyobb vállalata jelenleg az Apple, a Microsoft, az Amazon, a két céggel a listán lévő Alphabet, a Facebook, a Berkshire Hathaway, a Johnson & Johnson, a Procter & Gamble és az Nvidia. Az S&P Global nem közölte, hogy melyik cég helyére kerül be a Tesla, erről majd egy későbbi közleményben ad tájékoztatást.

Elon Musk az elmúlt napokban több okból is bekerült a hírekbe. Hétvégén elismerte, hogy valószínűleg elkapta a koronavírust. Hétfő hajnalban pedig másik cége, a SpaceX elindította első teljes értékű űrmisszióját, a Crew Dragon űrhajó pedig – fedélzetén négy asztronautával – kedden sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

Elon Musk S&P 500 Tesla
Kapcsolódó cikkek