Cégvilág

Hektikus az orvostechnikai piac

A járvány idején az egészségügyet a védekezésben használatos eszközökkel ellátó gyártók és kereskedők közül soknak felfutott a forgalma.

Tíz-tizenöt százalékkal visszaesett idén a debreceni Medicor Kéziműszer Zrt. forgalma, pedig tavaly 15 százalékos növekedést, 4,73 milliárd forint árbevételt értek el. Idénre eredetileg újabb bővülést, 5-5,1 milliárd forintot tervezett a sebészeti acél kéziműszereket gyártó cég

– mondta Nagy Péter vezérigazgató. A járvány idején az egészségügyi szektort a védekezésben használatos eszközökkel ellátó gyártók és kereskedők közül soknak felfutott a forgalma, de nem mindenkinek. A cég világszínvonalú sebészeti kéziműszereket gyárt, a pandémia miatt azonban világszerte óriási számban halasztották el a nem életmentő műtéteket.

Fotó: Medicor Kéziműszer Zrt.

A vállalat 90-95 százalékban külföldön adja el a műszereit, főképp Észak-Amerikában és Nyugat-Európában.

Különösen Amerikában volt jellemző, hogy a termékeiket kínáló gyártó- és kereskedőcégek képviselői nem tudtak bejutni a kórházakba, mivel azok a járvány miatt bezárták a kapuikat. Azon a piacon ez már tavasszal drasztikus forgalom-visszaeséssel járt. Az áruk célba juttatását a hevesebb őszi járványhullám nem akadályozta, hiszen a légi áruforgalom és a teherforgalom nem állt le.

Közben a jelentősen átalakult a járvány miatt, de a krónikus szakemberhiány nem enyhült.

A munkát keresők száma érezhetően növekedett, például a meghirdetett raktárosi állásra tucatjával voltak jelentkezők, de a magas képzettséget és rengeteg élőmunkát igénylő sebészetieszköz-gyártásra alig akadt szakember. A járvány után a helyi szakemberképzés újraindítása jelentheti a jövőt, és jelentős beruházásokkal készülnek a jobb időkre: a következő két-három évben félmilliárd forintot szeretnének technoló­giai és ingatlanfejlesztésekre fordítani. A források – részben pályázatból – megvannak, a saját erőből származó 300 millió forint elköltéséről azonban csak február-márciusban döntenek.

Egyelőre nem látszik a járvány lefutása, akkor döntünk, ha látjuk már az alagút végét

– mondta az üzletember.

egészségügyi szektor orvostechnikai eszköz
Kapcsolódó cikkek