Cégvilág

Kapacitásbővítés az ExtractumPharmánál

A generikus gyógyszereket gyártó ExtractumPharma Zrt. a 867 millió forint összértékű kapacitásbővítéshez 515 milliós pályázati forrást nyert az Egészségipari támogatási programban.

A generikus gyógyszereket gyártó ExtractumPharma Zrt. a 867 millió forint összértékű kapacitásbővítéshez 515 milliós pályázati forrást nyert a Pénzügyminisztérium által júliusban meghirdetett Egészségipari támogatási programban (ETP) – mondta a Világgazdaságnak Nemes József, a cég vezérigazgatója. A fejlesztéssel a gyógyszeripari cég a gyártókapacitás bővítésén kívül a fejlesztő analitikai laborjának és műszerparkjának bővítéséhez igényelte a támogatást. Mint ismert, Varga Mihály pénzügyminiszter júliusban jelentette be, hogy a kormány 50 milliárd forintos támogatási programot indít az egészségügyi gyártókapacitások fejlesztésére, mivel a magyar tulajdonú vállalatok részvétele az egészségpiacon elenyésző. A termékeknek csupán 18 százalékát gyártják itthon, míg egyes nyugat-európai országokban ez az arány akár 70-80 százalék. Magyarország érdeke, hogy a gyógyszergyártáson túlmenően az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, ne legyen kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak – húzta alá a tárcavezető.

Az elmúlt két évben az Extrac­tumPharma egymásra épülő beruházásokkal egy új üzemcsarnokot hozott létre, biztosítva a kapacitások növelését, és a további fejlődés érdekében pályázott a nyáron meghirdetett programra

– ismertette Nemes József. A társaság sikerének egyik titka a cégvezető szerint az, hogy az ipar 4.0 technológia bevezetésével digitalizált megoldásokat integráltak a vállalatirányítási rendszerükbe a gyártási folyamatok támogatására, irányítására, valamint a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység folyamatos végzésére.

A cég 110 különböző generikus gyógyszert gyárt, amelyek közül 57 termék itthon, a többi pedig exportforgalomban kapható.

Nemes József
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ExtractumPharma Zrt. száz százalékban magyar tulajdonú, kkv méretű gyógyszergyár, az alkalmazottak létszáma 27 év alatt 13-ról 220-ra nőtt.

Az árbevétel a tavalyi csaknem négymilliárd forint után az idén megközelítheti a hatmilliárdot, miközben az üzemi eredmény a múlt évben 529 millió forint volt – ebből tudnak beruházni, bővíteni.

Nagy lökést kaptak

Az ETP első három szerződését már október elején megkötötték, a nyertes pályázók között van az ExtractumPharma mellett az orvosi eszközöket gyártó Sanatmetal Kft., amely az 1,47 milliárd forintos projektjéhez több mint 720 millió forint támogatást nyert el, valamint a high-tech fém- és műanyag eszközök megmunkálásával foglalkozó Eu-Fire Kft. Az utóbbi 1,88 milliárd forintos beruházásának megvalósításához 1,5 milliárddal járul hozzá a program.

 

Nemes József ExtractumPharma Zrt.
Kapcsolódó cikkek