Cégvilág

Készülnek Dunakeszin az egyiptomi vonatok

Jövő februárban már magyar gyártású személyvagon is futhat az egyiptomi síneken.

Az oroszországi Transzmasholding (TMH) megkezdte Dunakeszin azon vonatok összeszerelését, amelyek egy hatalmas egyiptomi megrendelésre készülnek – áll a Világgazdasághoz eljuttatott közleményben.

A mintegy egymilliárd dollárt értékű projekt finanszírozása magyar-orosz együttműködésben történik.

A magyarországi munkát a TMH Hungary végzi, amely első tételben négy kocsit szerel össze, de a teljes mennyiség 680 jármű lesz. További 620 kocsit a magyarországi cégnek az oroszországi Tverben működő testvércége készít. Az egyiptomi megbízó a tervek szerint 2021 februárjában helyezi üzembe az első, Dunakeszin készülő kocsit.

Indulásként 96, harmadosztályú, dinamikus szellőzéssel felszerelendő személyvagon készül a Pest megyei városban.

A TMH Hungary részfeladatai közé tartozik például az ellenőrző panelek, az ülések, a csomagtartók, a WC-k, a vízellátó rendszerek, valamint az elektromos kábelek és kapcsolók egy részének beszerelése, de itt telepítik a forgóvázakat, a fékrendszert, a tengelykapcsolókat és az ütközőket is. A dunakeszi csapat részt vesz a kerékpárok összeállításában is, az első 110 kerékpár tételt augusztusban küldték el a tveri üzembe.

A munka jövőre induló második szakaszában harmadosztályú HVAC személykocsik készülnek Dunakeszin, ezek karosszériája Tverből érkezik. A magyarországi dolgozók a végső összeszerelésen kívül befejezik majd a belső falak és a padlóburkolat elhelyezését, a szigetelést, felszerelik a lámpákat és lefestik a kocsikat.

A tervek szerint 2021 derekán már havi 25 ilyen kocsi készülhet Dunakeszin.

Az érintett magyar projektcsapat egy két hetes tveri képzés során megismerkedett a gyártással és a teszteléssel.

Fotó: TMH Hungary

A TMH Hungary a TMH International AG és a Magyar Vagon Zrt. 50-50 százalékos vegyesvállalata. Azt követően, hogy a TMH Magyarország 2020 júniusában megvásárolta a Dunakeszi Járműjavítót, új vezetése a közlemény szerint arra összpontosított, hogy előkészítse a helyszínt az egyiptomi vonatok gyártásához. Megkezdte a hazai beszállítók felkutatását, beindult egyes alkatrészek helyi gyártása is, hogy a gyártás során a magyarországi részvétel aránya elérje az elvárt 51 százalékot.

A közlemény emlékeztet, hogy a TMH Magyarország 2018 szeptemberében nyerte meg az egyiptomi állami vasúttársaság által 1300 személyszállító kocsi szállítására vonatkozó pályázatot. A szerződés öt különböző típusú kocsira vonatkozik:

  • 500 dinamikus szellőzésú, harmadosztályú személyvagonra, ugyanennyi harmadosztályú, szellőztetés nélküli harmadosztályúra,
  • 180 másodosztályúra,
  • 90 elsőosztályú légkondicionáltra,
  • továbbá 30 étkezőkocsira.
  • A kocsiknak alkalmasnak kell lenniük az óránként 120 kilométeres sebességre, negyvenéves üzemidővel.

    Az egymilliárd eurós projektet a magyar Eximbank és az orosz Roseximbank finanszírozza, az erre vonatkozó szerződés 2020 májusában lépett hatályba. Már 120 kocsi eljutott az egyiptomi megbízóhoz, ebből több mint százat már használatba is vettek.

    Dunakeszi TMH egyiptomi
    Kapcsolódó cikkek