Cégvilág

Ötven százalékkal nőtt a GB & Partners portfóliótársaságainak forgalma

Az elmúlt évek során különböző iparágakban szerzett tapasztalatainak köszönhetően a GB & Partners több terület szakértője lett.

A közel 70 milliárd forint tőkét kezelő GB & Partners a teljes portfóliójának 2019-es árbevételét közel másfélszeresére, 20,2 milliárd forintra növelte a korábbi évi 13,2 milliárd forintról, árbevételét pedig megduplázta 11,7 milliárd forintra – olvasható a cég közleményében.

Míg 2020 első félévéről a hazai statisztikák a kockázati-tőke aktivitás tekintetében csökkenő tendenciáról

(összesen 9,5 milliárd forint kihelyezésről) számolnak be, az alapkezelő ugyanebben az időszakban 7,1 milliárd forint új forrást helyezett ki hazai vállalkozásokhoz, melyet a harmadik negyedévben további 4 milliárd forinttal növelt.

A GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. négy, mintegy 70 milliárd forint összesített jegyzett tőkéjű kockázati- és magántőkealapot kezel, amivel a legnagyobb független, magyar magántulajdonban lévő kockázatitőkealap-kezelő, az Invest Europe egyik teljes jogú magyarországi tagja.

Portfóliótársaságainak 2019-es összesített árbevételi adatai több mint másfélszeres volumenről számolnak be az előző évihez képest, mely számadat alátámasztja az Alapkezelő befektetési politikájának sikerességét.

Fotó: Getty Images

Az alapkezelő és portfóliótársaságai szoros együttműködési összhangjáról számoltak be az év során a változatos portfólió kiemelt szereplői is:

a fenntartható divatipar hazai hírvivője, a Nanushka, az ipari léptékű hatóanyagtisztítási technológia elöljárója, a RotaChrom, valamint az élhetőbb és okosabb város jövőjének jelenkori fejlesztői, az EPS Global és az Asura Technologies.

A közlemény szerint az új helyzetre való át- és berendezkedés közben a Nanushka egyre vonzóbb munkáltatóvá vált, s tovább tudta bővíteni csapatát olyan nemzetközi, főképp olasz és brit divatipari szakemberekkel, akik korábban ismert világmárkáknál bizonyítottak, mint a Gucci, vagy a Tom Ford, s akiknek kiválasztásában az Alapkezelő szakemberei is tevékenyen részt vettek. A márka a budapesti és a 2019-ben nyílt New York-i flagship store-ok mellett már a legújabb, London belvárosában elhelyezkedő üzletháznak köszönhetően is egyre szélesebb körben elérhető.

Sikereket könyvelhetett el a RotaChrom is, melynek páratlan egészségügyi technológiai eljárása olyan perspektívákat nyitott meg a gyógyszeripar, az élelmiszeripar, vagy a szépségipar számára is, amik 4,3 milliárd forint árbevételt eredményeztek a társaság számára 2019-ben. Erőforrásait ma hatóanyagtisztítási eljárásának nemzetközi terjesztésére, Észak-Amerika piacainak az alapkezelővel szoros együttműködésben történő feltérképezésére és fokozatos építkezésre fordítja, amiben Byssz Róbert régióvezető – aki a Philipsnél 110 országban felelt a sales és marketing stratégia átalakításáért és fejlesztéséért – és Madarász László vezérigazgató – aki több mint 20 évet töltött vezetőként olyan piacvezető vállalatoknál mint a P&G vagy a Novartis – szakmai tapasztalataira is támaszkodhat.

Az elmúlt évek során különböző iparágakban szerzett tapasztalatainak köszönhetően a GB & Partners iparágspecifikus portfólió-csoportokat alkotva, a társaságok közötti szinergiákra alapozva az alábbi területek szakértőjévé vált: divatipar, okos város, alternatív pénzügyi megoldások, orvosi technológiák, gépgyártás.

 

GB & Partners
Kapcsolódó cikkek