Cégvilág

Rekorderedményekkel zárta a második negyedévét a Lenovo

A vállalat minden üzleti szegmensben fejlődött

A Lenovo rekordszintű bevételt jelentett be a második negyedévre vonatkozóan:

a 14,5 milliárd dolláros bevétel 7 százalékos növekedést jelent éves szinten, ráadásul mindegyik üzletág erős fejlődést mutat.

A nyereség még nagyobb növekedést eredményezett: az adózás előtti 470 millió dolláros rekordbevétel 52 százalékos erősödést mutat az egy évvel korábbi negyedévhez viszonyítva, mindeközben éves összevetésben a nettó jövedelem is 53 százalékkal 310 millió dollárra nőtt. A negyedéves rekorderedmények mellett a Lenovo pénzügyi erejét és fenntarthatóságát tovább erősítette a Moody, a Standard & Poor és a Fitch erős befektetési besorolása és a sikeres globális kötvénykibocsátás.

A második negyedéves részvényenkénti nyereség 2,59 cent, azaz 20,08 hongkongi dollár volt. A Lenovo Igazgatósága részvényeként 6,6 hongkongi dollár időközi osztalékot állapított meg.

A negyedéves rekorderedményeink jól tükrözik a folyamatos elköteleződésünket az otthoni munkavégzéssel és tanulással kapcsolatban felmerülő igények kielégítése iránt. Valamennyi üzletágunk növekedést ért el éves szinten, miközben a szoftverekből és a szolgáltatásokból származó bevételek új rekordot döntöttek

– mondta Yuanqing Yang, a Lenovo vezérigazgatója.

Ahogy a világ alkalmazkodik az „új normalitáshoz”, úgy bízunk mind az eszközök, mind pedig a felhő infrastruktúra hosszú távú növekedési potenciáljában. Továbbra is kihasználjuk az operatív kiválóságot és a globális/helyi jelenlétet, miközben a lehetőségek még nagyobb mértékű kihasználása és a fenntartható növekedés érdekében felgyorsítjuk a szolgáltatásvezérelt átalakulásunkat.

Fotó: AFP

Üzleti kilátások

A 2020-as év továbbra is olyan esztendő, amiben számos iparági tényező befolyásolja a kínálatot és a gyártást, ideértve a folyamatos geopolitikai bizonytalanságokat, a világjárványt, valamint az erős kereslet által okozott és az egész iparágra kiterjedő alkatrészellátási hiányt. A Lenovo ugyanakkor pozitív kilátásokkal tekint előre, hiszen

az otthoni munkavégzés és tanulás hosszú távú növekedési potenciált jelent az eszközigénnyel,

valamint a felhő infrastruktúra követelményeivel kapcsolatban. A Lenovo arra számít, hogy a teljes PC piac jelentősen nagyobb növekedést mutat majd 2020-ban, mint ahogy azt az elemzők korábban várták, és az eladások száma el fogja érni a 300 milliót, ami 25 millióval haladná meg a tavalyi eredményeket.

Az üzleti csoport áttekintése

A Lenovo Intelligent Devices Group (IDG) egyik üzletága, a PC and Smart Devices csoport továbbra is a vállalat legnagyobb bevételt mutató csoportja, 11,5 milliárd dolláros rekordbevétellel és 8 százalékos éves szintű növekedéssel. A 723 millió dolláros PTI rekorderedmény éves összevetésben 18 százalékos erősödést jelent, amivel vezető szerepet tölt be az iparágban, mindemellett pedig 6,3 százalékos haszonkulcsot mutat fel. A negyedévben elért rekordteljesítményhez hozzájárult többek között a Lenovo kiváló működési modelje, az otthoni munkavégzés és tanulás által felmerült igényekre való gyors reagálás, illetve a prémium szegmensekre való összpontosítás is.

A Lenovo a 23,6 százalékos piaci részesedésével jelenleg vezeti a globális PC piacot.

Az IDG másik üzletágának, a Mobile Business Groupnak (MBG) bevételei negyedéves összevetésben 39 százalékkal nőttek, újra éves szintű növekedési pályára álltak és a COVID-19 járvány hatásából történő látványos felépülést mutatnak. A vállalat tovább erősítette pozícióját a kulcsfontosságú dél-amerikai és észak-amerikai piacokon, az európai és az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig felgyorsította az eddigi növekedést. A negyedéves sikerekhez olyan innovációs mérföldkövek járultak hozzá, mint a RAZR 5G összecsukható okostelefon bejelentése, valamint a cég első, dedikáltan játékosoknak szánt, Lenovo Legion márka alatt kiadott mobilja. A növekedés biztosítása érdekében a csoport a jövőben is kihasználja az erős termékportfólióban és az 5G-ben rejlő lehetőségeket.

A Data Center Group (DCG) szintén folyamatos növekedést mutatott. A bevétel éves összevetésben 11 százalékkal 1,48 milliárd dollárra emelkedett, méghozzá javuló nyereség mellett. A 34 százalékos éves növekedésnek köszönhetően globálisan is tovább erősödött a Cloud Service Provider szegmens. Ezt az eredményt támasztja alá a Lenovo tartós beruházása a házon belüli formatervezésbe és gyártásba, amivel komoly alaplap- és rendszertervezési eredményeket mutathat fel a cég. Az Enterprise és az SMB szektorok bevétele közel azonos az előző év eredményeihez, de 3 ponttal felülmúlta a piaci előrejelzéseket.

Kétszámjegyű növekedést hozott a Software Defined Infrastructure (22 százalék), a Storage (15 százalék), a Software (47 százalék) és a Solutions (11 százalék). A szegmens további növekedését eredményezi a Lenovo nemrégiben bejelentett, SAP-vel kötött együttműködése. A Lenovo TruScale Infrastructure-as-a-Service szolgáltatása az SAP HANA Enterpries Cloud szolgáltatásával kombinálva lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy az érzékeny adataikat biztonságban és saját kezükben tudják, méghozzá a pay-as-you-go fogyasztási modell rugalmasságával együtt.

A Lenovo Intelligent Transformation hasonlóképpen erőteljes növekedést mutatott a második negyedévben; ez valamennyi szegmensben kétszámjegyű erősödést jelent. Az eredmények jól mutatják a részleg katalizátor szerepét és fontosságát. A Smart Internet of Things éves szinten erőteljes, 36 százalékos növekedést mutatott, a Smart Infrastructure (21 százalék) és a Smart Verticals (72 százalék) pedig szintén kétszámjegyű növekedést* könyvelhetett el. A Software and Services 39 százalékos éves növekedéssel új rekordot állított fel, 1,2 millió dollár* értékben, amivel a Lenovo bevételének immár 8,5 százalékát teszi ki, még úgy is, hogy a Lenovo Group teljes bevétele is folyamatosan nő. A Lenovo Attached Services and Software, a Managed Service and Solutions szintén gyors növekedést mutatott, az e-kereskedelem pedig éves szinten 40százalékos erősödést hozott.

*számlázott bevétel

A Lenovoról

A Lenovo 50 milliárd dolláros árbevétellel rendelkező, a Fortune 500-as listáján szereplő vállalat, amely 63 ezer alkalmazottat foglalkoztat és világszerte 180 országban van jelen. Küldetése, hogy egyre intelligensebb megoldásokat szállítson mindenki számára, ennek fényében az egész világot megváltoztató technológiákat fejleszt, amelyek egy élhetőbb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb digitális társadalom létrehozását segítik elő. A világ legteljesebb okoseszköz- és infrastruktúra-portfóliójának tervezésével, fejlesztésével és kiépítésével az Intelligens Átalakítás éllovasa – ez világszerte ügyfelek milliói számára teremt jobb lehetőségeket és élményeket. További információkat találhat a https://www.lenovo.com/hu oldalon, illetve követheti a LinkedIn, Facebook, Twitter, YouTube, Instagram és Weibo oldalainkat, valamint böngészheti legfrissebb híreinket a StoryHub-on.

 

Lenovo pénzügyi jelentés
Kapcsolódó cikkek