Cégvilág

Három „Titkos” minősítést szerzett az OTT-One

Még a nagyrészvényeseket is ellenőrzi a nemzetbiztonság, de új projektek nyílnak a cég előtt.

Telephely Biztonsági Tanúsítványokat adott ki tegnap az OTT-One részére a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, amit a társaság ma tett közzé a honlapján. A három TBT, a „Titkos”, az „EU Titkos” és a „NATO Titkos”, illetve az ezekhez kapcsolódó korlátozott terjesztésű minősítési szintű adatok kezelésére vonatkozó rendszerengedély. Tavaly tavasszal, amikor az eljárást kezdeményezte a társaság, még négy tanúsítványt kértek, de időközben az önálló „PAKS II. Titkos” minősítés megszűnt. A kiadott tanúsítványok visszavonásig érvényesek.

Az OTT-One biztonságtechnikai fejlesztései iránt egyre nagyobb az érdeklődés, s a mostani tanúsítványok is abba a sorba illeszkednek, melynek részeként a vállalat korábban már beszerzett fontos engedélyeket, így a „NATO Beszállításra Alkalmas” minősítést és a haditechnikai eszközök gyártására és fejlesztésére való jogosultságot

- mondta a Világgazdaságnak Májer Bálint, az igazgatóság elnöke.

Hozzátéve: ezúttal nem csupán engedélyekről van szó, hanem fizikai tárolóhelyek kialakításáról is, mert bizonyos iratokat csak akkor vehetnek át, ha azok elhelyezése és kezelése megfelel a különleges előírásoknak, s a hozzáférés dedikált pozíciókhoz kötött.

A tanúsítványok révén a jövőben olyan új projektekben vehet részt a társaság, amelyeknél a megszerzett „titkos” minősítések alapkövetelménynek számítanak.

Fotó: Pixabay

Már az engedélyeztetési eljárás kezdetén felhívták a részvényesek figyelmét, hogy az iparbiztonsági ellenőrzési eljárás keretében, a részvénytársaság ellenőrzésén túl, személyi biztonsági ellenőrzések végrehajtására is sor kerül az ügyvezetést ellátó személyek, valamint a részvénytársaság öt százalékot meghaladó vagyoni hozzájárulással rendelkező részvényesei vonatkozásában.

Az OTT-One most ismételten felhívta a befektetők figyelmét, hogy amennyiben öt százalékot meghaladó befolyással rendelkeznek, illetve amennyiben a későbbiek folyamán részvényeik aránya meghaladja az öt százalékot, úgy haladéktalanul jelentsék ezt be az igazgatóság részére, annak érdekében, hogy a hatáskörrel rendelkező katonai nemzetbiztonsági szervek az érintett részvényesek nemzetbiztonsági ellenőrzését lefolytathassák.

A korábban video streaming megoldásairól ismert OTT-One csöndes árfolyama 2017 őszén lőtt ki, amikor Bogotában szerződtek Kolumbia egyik meghatározó biztonságtechnikai cégével a vénaszkenneren alapuló biztonságtechnikai megoldások értékesítésére.

Az addig 50 forint alatt sínylődő kispapír kurzusa egyből 300 forintra ugrott.

A kolumbiai légi bázisokra telepített piloteszközök révén komoly „terepismeretre” tettek szert, emellett a kolumbiai katonai és rendvédelmi szervek eszközei etalonnak számítanak a térségben, így ez jó belépő volt a latin-amerikai piacra. Emellett a társaság megszerezte a GECKO fegyverszimulációs rendszer európai, afrikai és ázsiai kereskedési jogait is.

Ezzel a szimulációs rendszerrel a honvédelmi és rendvédelmi szervek, illetve a biztonságtechnikai cégek költséghatékonyabban és kevesebb korlátozással gyakorolhatják a fegyverhasználatot. A GECKO elfér egy nagyobb bőröndben és akár tantermi körülmények között is biztonsággal használható.

2018 decemberében 1,1 milliárd forint saját forrásból telepített,a társaság a több üzletágát – streaming, bizontástechnika, oktatás – is kiszolgáló, védett és minősített szerverközpont, melyben első körben 800 szerver kapott helyet. Idén júliusban döntöttek a kapacitás bővítéséről.

Szeptemberben két vissza nem térítendő GINOP támogatást is elnyertek összesen 352 millió forint értékben.

A szerverpark által támogatott online oktatási projektek esetében nem csak vállalati képzésekre vagy felnőttoktatásra kell gondolni. Hanem olyan különleges egészségügyi kurzusokra, amelynek része például, hogy katonai szintű informatikai védelem mellett, akár élőben is közvetíthetnek bonyolult műtéteket oktatási célból. Így annak sincs technikai akadálya, hogy a „hallgatók” kérdéseket tegyenek fel az operáló stábnak.

Az elmúlt 3 évben folyamatosan nyereséges cég korábbi eredményeit is felülírta az idei esztendő.

A koronavírus járvány kitörését követően azonnal lélegeztőgépek és egészségügyi felszerelések gyártókapacitásait kötötték le Kínában. Az elsők közt írtak alá szerződést összesen 800 darab lélegeztőgép szállítására a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal, 12,4 milliárd forint értékben.

A Külgazdasági és Külügyminisztériummal márciusban kötött szerződés értéke nettó 4,7 milliárd forint volt. És a tárca a vételárat előrefizetéssel teljesítette. Ez magasabb volt, mint a társaság tavalyi év teljes árbevétele, s már az első negyedévben befolyt. Míg az 500 darab lélegeztetőgép szállítása a második negyedév végéig történt. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által rendelt 300 darab lélegeztőgépet és a 3 millió darab KN95 típusú védőmaszk vételára pedig a most folyó negyedik negyedév számaiban jelenhet meg.

A december eleje óta lefelé csorgó árfolyam 140 forint környékén támaszt talált a hírre és ma felfelé indult. A 250 forinton kezdte az évet, a márciusi mélypont 94 forint volt.

tőzsde OTT-ONE Nyrt.
Kapcsolódó cikkek