Cégvilág

Nagyobb lehet a visszaesés

A második járványhullám miatt a bruttó hazai termék visszaesésének prognózisát 5,9 százalékról 7 százalékra módosította a Commerzbank, ám 2021 második felében már nagy növekedésre számít.

A járvány második hulláma miatt a magyarországi bruttó hazai termék (GDP) csökkenésére vonatkozó előrejelzését 5,9 százalékról 7 százalékra rontotta a Commerzbank – derül ki a hitelintézet elemzéséből, amelyet a Világgazdaságnak is eljuttatott.

Az ősszel a magyar kormány is rontotta a 2020‑as várakozását.

A német autógyárak termelés-kiszervezése hasznunkra lehet
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A tavasszal kiadott konvergenciaprogramban még 3 százalékos GDP-csökkenést prognosztizáltak,

a nyáron a Pénzügyminisztérium már 4-5 százalékos visszaesést vetített előre, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a múlt héten már 6,4 százalékkal mérséklődő gazdasági teljesítményről beszélt a lapunknak adott interjújában. Az Európai Bizottság a tavasszal 7 százalékos GDP-csökkenéssel számolt, a néhány hete kiadott őszi jelentésében viszont már 6,4 százalékossal. Lapunk n­ovember elején – a harmadik negyedéves GDP-adat megjelenése előtt – készült felmérése szerint az elemzői konszenzus valamivel optimistább a központi szervekénél: 6,1 százalékos visszaesést jelez.

Fotó: Commerzban, PM, EB, VG-grafika

A negyedik negyedévben 9,2 százalékkal maradhat el a bruttó hazai termék az egy évvel korábbitól a Commerzbank elemzői szerint. A tavalyi utolsó negyedéves bővülés 4,2 százalékos volt, jövőre pedig gyors, 5,8 százalékos ütem várható az október–decemberi időszakban. Az elemzés emlékeztet, hogy a beszerzésimenedzser-index az egyik legmagasabb volt a régióban az elmúlt években, a válság nyomán összeomlott, majd októberre elérte az 50,1 pontot. A harmadik negyedéves talpra állás csak részleges lehet, 2020 utolsó hónapjaiban a belső és a külső környezet miatt ismét csökkenhet a A hitelintézeti szakértők megállapították: a turizmus-vendéglátás, a szórakoztatóipar és a személyszállító szektor a leginkább érintett a koronavírus okozta válságban.

A gazdaság talpra állása 2021 második felében lehet igazán gyors, ha az oltások sikeresen elterjednek, de jövőre csupán 2,3 százalékkal nőhet a hazai GDP

– hangsúlyozták a szakértők. A pénzügyminisztériumi nyilatkozatokban 3,5–4 százalékos növekedés szerepel, míg a bizottság 4 százalékos bővüléssel kalkulál 2021-re. A Commerzbank előrejelzése szerint a nagy németországi autógyártók termeléskiszervezése következtében hosszú távon a magyar növekedés meghaladhatja a régiós társakét.

autógyártás magyar autógyártás Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek