Cégvilág

Történelmi csúcson a tavalyi rendszerterhelés

Az előző évben a villamosenergia-rendszer nyári és téli csúcsterhelése is történelmi csúcsra nőtt.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) ZRt. közös kiadványából kiderül, hogy az előző évben a villamosenergia-rendszer nyári és téli csúcsterhelése is nőtt: a nyári 275 megawattal 6633, a téli 236-tal 7105 megawattra.

Országos szinten mindkettő történelmi csúcs.

Fotó: Getty Images

A 2019-es év árampiaci adataiból látható, hogy a villamosenergia-felhasználás alig háromtized százalékkal nőtt 2018-hoz képest, a bruttó termelés ezzel szemben csaknem 6 százalékkal. A magyarországi erőművek együttes teljesítménye az előző évhez képest 563 megawattal gyarapodott, alapvetően a megújuló forrásokra épített kapacitások,

elsősorban a napenergia-termelés felfutásának köszönhetően.

Az ipari méretű, 50 kilowatt feletti teljesítményű – engedély- és nem engedélyköteles – naperőművek együttes bruttó teljesítménye 2018-ban mindössze 0,9 százalékkal emelkedett, 2019-ben viszont már 2,8 százalékkal. Ennél sokkal nagyobb mértékű, 44 százalékos volt a gyarapodás a háztartási méretű naperő-hasznosításban, így az összes háztartási napelem együttes teljesítménye elérte a 479,224 megawattot.

A zömében időjárásfüggő megújuló bázison épült erőművi kapacitások értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a naperőművek 16, a szélerőművek 25 százalékos kihasználtsággal működtek 2019-ben. A hagyományos erőművek körében a nukleáris blokkok kihasználtsága a legmagasabb, az egyéb gáztüzelésű termelők kihasználtsága növekvő, míg a szén-lignit primerforrású termelők csökkenő tendenciát mutattak.

Az ország import-export energiaszaldójának mértéke 31-ről 27 százalékra mérséklődött,

ezáltal csökkent az ország villamosenergia-import kitettsége. Az importenergia csökkenését a belföldi termelés kompenzálta, a Nemzeti Energiastratégia (NES) 2030-ra 20 százalékos szintet határoz meg.

rendszerterhelés energetika MEKH
Kapcsolódó cikkek