Cégvilág

A Nokia megkezdi a felzárkózási hadműveletet

A Nokia tíz százalék feletti üzemi­ered­mény-marzsot és folyamatosan emelkedő osztalékokat ígér részvényeseinek.

A Nokia 2023-ban már 10-13 százalékos üzemieredmény-ráta mellett működik majd, korrigált árbevételének bővülése pedig a következő években meghaladja a piaci átlagot – vázolta fel csütörtökön a finn technológiai cég jövőképét Pekka Lundmark augusztusban kinevezett vezérigazgató.

Idén a társaság még csupán 7-10 százalékos marzsot vár, forgalma pedig 20,6 és 21,8 milliárd euró között alakul.

Elemzők szerint legfőbb ideje, hogy a Nokia megújuljon, hiszen az előző vezetés alatt a vállalat eléggé lemaradt a svéd Erics­­son és a kínai Huawei mögött az 5G-s megrendelésekért folytatott különversenyben. Lundmark a felzárkózás érdekében négy üzletágba szervezte a Nokiát, a menedzsment létszámát hattal tizenegyre csökkentette, a következő években pedig világszerte mintegy 10 ezer munkavállalót építene le.

Fotó: Josep LAGO / AFP

A megújulás – már jelenleg is futó – első szakaszában a technoló­giai vezető szerep kivívása, a modellváltás és a költségcsökkentés áll a fókuszban. Jövőre a versenyképesség növelésére összpontosítanak, a harmadik fázisban pedig a javuló méretgazdaságosság révén a piaci átlag fölé gyorsítják a növekedést – a terveik szerint.

A Nokia arra számít, hogy a piaci potenciál 2023-ig évi 1 százalékkal nő. „Az 5G-s fejlesztések még mindig a kezdeti szakaszban vannak. Becsléseink szerint az új technológia csúcsidőszaka kétszer olyan hosszú lesz, mint a 4G-é volt” – hangsúlyozta Lundmark.

A finn cég arról is döntött, hogy visszatér a stabil osztalékfizetéshez, sőt az évek során folyamatosan növekvő mértékű nyereség-visszaosztást tervez.

Az éves mértéket az előző évi nyereség, a pénzügyi helyzet és az üzleti kilátások függvényében határozzák meg. A Nokia már korábban bejelentette, hogy ebben az évben nem fizetnek osztalékot, a jövő éviről pedig az idei negyedik negyedévet követően döntenek.

A befektetőket inkább a rövid távú szempontok vezethették, a részvények kora délutánig több mint 3 százalékkal, 3,4 euró közelébe gyengültek.

Nokia
Kapcsolódó cikkek