Cégvilág

Elfogadták a BKV üzleti tervét, nincs benne forrás béremelésre

Hiába jelentettek be a napokban kollektív munkaügyi vitát a fővárosi cég szakszervezetei, nem sikerült fedezetet találni a fizetések fejlesztésére.

Bérfejlesztés nélküli kerettel fogadta el ma délelőtt a BKV igazgatósága a tömegközlekedési cég 2021-es üzleti tervét.

A Világgazdaság információi szerint a döntés csaknem egyhangú volt, mindössze egy tartózkodó szavazat érkezett a testületi tagok részéről.

A fővárosi vállalatnál az idénre tervezett közszolgáltatási díj megközelíti a 136 milliárd forintot, de ebből csupán szűk 500 millió forintot különítettek el beruházásokra. A fizetésemelés finanszírozásának kimaradása rossz üzenet lehet a cég szakszervezetei számára, amelyek múlt pénteken kollektív munkaügyi vitát (kmv) kezdeményeztek a bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárása érdekében.

A kmv a gyakorlatban a sztrájk előszobája.

Azt jelenti, hogy ha hét napon belül nem születik megegyezés, sztrájk kezdeményezhető. Az egyeztetés ideje alatt is alkalmazható figyelmeztető leállás egy alkalommal, de annak időtartama a két órát nem haladhatja meg.

BKK, BKV, buszvezető, álláshirdetés
Fotó: Kallus György

A dolgozói érdekképviseletek 6 százalékos bérfejlesztési és 10 százalékos cafeteria emelési igénnyel léptek fel. Ezzel szemben a BKV vezérigazgatója, Bolla Tibor február elején az első plenáris bértárgyaláson jelezte, hogy

mivel a fővárosnak nincs pénze erre, kénytelen nulla százalékos ajánlatot tenni.

Ezt a szakszervezetek értelemszerűen elutasítottak. A társaság vezetése ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a városházával közösen folyamatosan keresni fogja a szükséges források bevonásának lehetőségét.

Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, viszont a mostani, rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is

– fogalmaztak korábbi közleményükben.

üzleti terv BKV 2021 béremelés
Kapcsolódó cikkek