Cégvilág

Gyors kilábalásban bíznak a cégvezetők

Az elmúlt tíz évben nem tapasztalt optimizmussal nyilatkoztak a globális és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban a vállalatok vezérigazgatói.

Az elmúlt tíz évben nem tapasztalt optimizmussal nyilatkoztak a globális és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban a vállalatok vezérigazgatói – ez derül ki a PwC Magyarország felméréséből. Minden második cégvezető idei létszámnövekedéssel kalkulál, a következő három évre ez az arány várhatóan 62 százalékra kúszik fel. A megkérdezett 240 döntéshozó 65 százaléka gondolja a magyar gazdaságról is, hogy a növekedési ütem gyorsulni fog, ez az előrejelzés az eddigi legoptimistább jövőkép.

Összességében a járvány minden emberi tényezőt bizonytalanná tett a vállalatoknál. Félünk tőle, hogy nem lesz megfelelő szakember, ugyanakkor félünk a munkanélküliségtől is

– mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

Fotó: Shutterstock

A pandémia elmélyítette azokat az aggodalmakat, amelyekkel a vezetők eddig is kénytelenek voltak szembenézni. Míg tavaly 21 százalék tartott az adóterhek növekedésétől, ez az arány az idén 50 százalékra emelkedett. A vezetők valós veszélyként jelölték meg, hogy a járvány alatt bevezetett gazdaságfenntartó támogatásoknak ez lesz a következményük. A kutatás szerint átlagosan tíz százalékponttal emelkedett minden kockázati tényező aránya. A dobogó legfelső fokára – mintegy 82 százalékos aránnyal – a pandémia és más egészségügyi járványhelyzet okozta fenyegetettség került. A világjárványt a szakemberhiány és az árfolyam-ingadozás követi, nyomában a bizonytalan gazdasági növekedéssel és a kiberfenyegetettséggel.

A magyar vezérigazgatók több mint háromnegyede digitális transz­formációra akar többet költeni, 77 százalék költséghatékonysági kezdeményezésekbe invesztál.

A vállalatok több mint egyharmadát nem érintette hátrányosan a járvány, de azok közül a piaci szereplők közül, amelyeknek a működésére negatívan hatott a pandémia, a legtöbb 2022-re teszi, hogy teljesítménye eléri a járvány kitörése előtti szintet

– mondta Koncz Barbara, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa. Hozzátette: a cégvezetők gyors visszapattanást remélnek. A GDP-vel és a vállalatok árbevételével kapcsolatban a legtöbben úgy vélekednek, hogy a 2020-as év volt a szűk esztendő, 2021-re gyors kilábalást vár a többség. Összességében úgy tűnik, a Covid–19 okozta válságot átmenetinek érzik a cégvezetők, kezelésének kulcsa a szakképzett munkaerő, a digitalizáció és a kockázati tényezőknek a vállalati stratégiába való beépítése lesz – véli Koncz Barbara.

A kutatás szerint a személyes munkakörülmények szinte mindenki életében megváltoztak. A legtöbben – a megkérdezettek háromnegyede – a munkavállalókkal és a vásárlókkal vagy az ügyfelekkel folytatott személyes kapcsolatépítést hiányolják, egyharmaduknak hiányoznak az utazások, de az irodai munkavégzés csak a válaszadók 8 százalékának hiányzik.

Koncz Barbara Lőcsei Tamás vezetői felmérés PwC Magyarország cégvezetők pandémia
Kapcsolódó cikkek