Cégvilág

Kilőhetnek a benzinárak: nem lazít az OPEC

Drágulhat a benzin ára, mivel egész áprilisban tartani fogják a visszafogott kvótákat. Azonban javították az olajkereslet növekedési előrejelzést.

Tovább drágulhat az üzemanyag, mivel a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségeseik csütörtökön bejelentették, hogy nem tervezik megnövelni az olajtermelési kvótákat, annak ellenére, hogy a kereslet már a járvány előtti szintre tért vissza. Az olajországok szerint azonban ez csak ideiglenes állapot, és inkább a második félévben emelik a kibocsájtásukat – adta hírül a CNBC.

A Brent olaj hordónkénti ára 4,15 százalékkal, míg a WTI 4 százalékkal emelkedett.

A szervezet szerint 96,27 millió hordó lesz a napi olajkereslet, és nem terveznek számottevően változtatni a jelenlegi kibocsájtás mennyiségén, azonban Oroszország 130 ezer hordóval, és Kazahsztán 20 ezer hordóval növelheti meg napi előállítását, miközben Szaúd-Arábia tovább folytatja az önkéntes kitermelés-csökkentését.

Fotó: Getty Images

Az OPEC feljavította az idei olajkereslet növekedési előrejelzését.

Az eddig vártnál nagyobb idei olajkereslet-növekedésre számítanak, amely szerint különösen a második fél évben bővül az olaj iránti igény:

  • a harmadik negyedévi keresletnövekedéssel kapcsolatos előrejelzését napi 400 ezer hordóval napi 97,43 millió hordóra javította,
  • a negyedik negyedévit pedig napi csaknem 1 millió hordóval, napi 98,91 millió hordóra emelte, ami gyakorlatilag már a válság előtti szintnek felel meg.
  • Az elemzők arra számítottak, hogy az OPEC+ a héten visszavonja a termelési megszorításokat, amelyeket a tavalyi évben vezettek be a világjárvány hatására bekövetkezett kereslet visszaesésre reagálva.

    A nyersolajárak vírus előtti szintre lőttek ki az elmúlt hetekben, miután a szervezet tovább tartja a szigorú termelési kvótákat, miközben a Covid-19 oltási programok világszerte haladnak előre.

    Ezzel párhuzamosan a nem OPEC tagországok közül Oroszország jelezte, hogy tovább növelné a kibocsájtását, mivel szerintük az elmúlt hónapban a piac visszaállt az egyensúlyi állapotába – írják.

    Tovább emelkedhet az olaj ára

    Az olajexportáló országoknak (OPEC+) a termelési kvóták szinten tartásáról szóló váratlan döntése lassíthatja a gazdaságok járvány utáni felpörgését, ami az olajkeresletet is csökkentheti.

     

    üzemanyag OPEC benzin olaj AR
    Kapcsolódó cikkek