Cégvilág

Megtelt a Rába rendelési könyve a nyárig, erősen indul az év

Már tavaly karácsonykor érzékelhető volt a Rábánál bizonyos rendelések megugrása, ami az idén tovább folytatódik a cég vezérigazgatója, Pintér István szerint. Arra is pontos választ adott egy interjúban, hogy mikor zárulhat a vállalat tavaly indított ingatlanértékesítése.

Hegymenetbe kapcsolhat a Rába Járműipari Holding Nyrt. a cég vezérigazgatója szerint: a negyedik negyedéves rekordperiódust követően az idei első három hónapban tovább erősödhet a gyártó forgalma. A cégvezető a Rába Magazin márciusi számában úgy fogalmazott, hogy viszonylag rövid idő, négy-öt hét alatt olyan mértékű rendelésözön zúdult a vállalatra – részben előrejelzés, részben tényleges rendelés formájában –, hogy rendkívül erős első negyedévvel számolnak.

A vezérigazgató kiemelte azt is, hogy masszív fellendülést látnak a haszongépjármű-pia­con, ezen belül a mezőgazdasági szegmensben sziklafalmászáshoz hasonlította a cég előtt álló időszakot, mivel néhány hónap alatt szinte megtöbbszöröződtek az igények ezen a területen.

A cég erőforrásainak optimális felhasználására törekszünk, emellett az első fél évre már nem fogadunk be új, projekt jellegű megrendeléseket, hiszen megtelt a rendelési könyvünk

– jelentette ki.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Pintér István kitért a Rába ingatlaneladására is. Hangsúlyozta, hogy előreláthatóan még az idei rendes közgyűlés előtt végrehajthatják a tavaly indított ingatlanértékesítést.

Ez a részvényesek által támogatott módon és terjedelemben történhet. A tranzakció a lezárás után további eredmény- és készpénztöbbletet biztosít a vállalatnak

– jegyezte meg. A koronavírus-járvány ügyviteli tapasztalataival kapcsolatban elmondta, hogy igyekeztek értékesíteni a készleteiket, és minden egyes beérkező igényt kielégíteni, hiszen nem engedhették meg maguknak, hogy a vevők bármi miatt elégedetlenek legyenek.

A Rába Nyrt. a negyedik negyedévében 1,038 milliárd forint adózott eredményt ért el, hatszor annyit, mint egy évvel korábban, éves szinten azonban 1,1 milliárd forintot meghaladó adózott veszteséget szenvedett el, míg 2019-ben még 571 millió forintos adózott eredményről adhatott hírt. A társaság a beszámolójában kiemelte: üzemi eredménye a negyedik negyedévben 674,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 1,105 milliárd forintra nőtt. Ez a legjobb teljesítmény a vállalat tőzsdei bevezetése óta, így a társaság kedvező előjelekkel készült erre az évre, amikor alapításának 125. évfordulóját ünnepli.

A Rába papírjai­nak ára tegnap kora délután mintegy 4,5 millió forintos, elenyésző forgalom mellett 0,8 százalékkal, 1260 forintra erősödött, ám az elmúlt egy hétben még így is 0,8 százalékos mínuszban van a kurzus. A tulajdonosainak január elejétől számítva 16 százalékos értékvesztést kellett elkönyvelniük.

 

Rába
Kapcsolódó cikkek