Cégvilág

Megválasztották a Dunaferr új vezetőit

A cégbírósági bejegyzés még hátra van, ahogyan a munka neheze is: a vasmű a cégbíróság első fokú döntése értelmében továbbra is fizetésképtelen.

Az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. rendkívüli közgyűlést tartott pénteken, amelyen a részvényesek 99,994 százalékának jelenléte mellett határozatképes volt, tehát az nem kellet megismételni – tájékoztatta a Világgazdaságot a tulajdonos, a Steelhold Ltd. képviselője. Mikó István közölte, hogy a rendkívüli közgyűlés megválasztotta az igazgatóság és felügyelő bizottság tagjait, valamint módosította a társaság alapszabályát.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A változások bejegyzésére vonatkozó kérelmet benyújtották az illetékes cégbíróságra. Az új tisztségviselők neve egyelőre nem nyilvános. A Világgazdaság úgy tudja, hogy bár könyvvizsgálót még nem választottak, már folynak a kiszemelt könyvvizsgálóval az egyeztetések.

A pénteki közgyűlésre többszörös halasztás után került sor, mert a társaság élén álló személyek többségének a múlt évben lejárt a megbízatása. A vasmű új vezetésének számtalan teendője lesz. Mindenekelőtt pótolnia kell a 2019-es beszámoló közzétetelét – ennek feltétele persze a könyvvizsgálóval való megállapodás is. A fő feladat azonban a Dunaferr napokban indult felszámolásának leállítása, ennek érdekében pedig a hitelezőkkel való megállapodás. A felhalmozott tartozások egyike miatt a Székesfehérvári Törvényszék március 11-én első fokon kimondta a Dunaferr fizetésképtelenségét, és megindította a felszámolását.

A Steelhold képviselője viszont az elmúlt napokban kérte annak a hitelezőnek a jogi képviselőjét, amely a fizetésképtelenség megállapítását kezdeményezte, hogy vonja vissza erre vonatkozó kérelmét.

Ám még számos hasonló megállapodást kell indítványozni és nyélbe ütni annak alapján, hogy a Dunaferr lejárt megbízatású cégvezetője, Jevgenyij Tanhiljevics egy belső levélben – mint arról a Világgazdaság beszámolt – jelezte, hogy a társaság ellen több felszámolási kérelmet is beadtak, a Dunaferrnek pedig már a követelések részleges kifizetésére sincs pénze.

Az új cégvezetés munkáját nehezítheti a Dunaferrnél tavaly kialakult gazdálkodási konstrukciójának megléte is. Ez annak nyomán jött létre, hogy Jevgenyij Tanhiljevics a megbízatása lejárta előtt néhány nappal a Dunaferr képviseletében az ausztriai Safin Handels G.m.b.H-ra ruházta át a társaság minden tőke- és járulékkövetelését, követelésállományát, több mint ötven cég esetében.

E megállapodás, illetve az ISD Dunaferr jogszerűtlen működése miatt a Steelhold képviselője csütörtökön feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

Az ISD Dunaferr Magyarország meghatározó jelentőségű acélgyártója, évente mintegy 1,7 millió tonna acélt termel. 2018-ban 368 milliárd forint nettó árbevétel mellett 10,6 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el.

ISD Dunaferr Zrt Tanhiljevics Dunaferr
Kapcsolódó cikkek