Cégvilág

Összesen több mint kétmilliárd forint osztalékot fizet a BIF

A menedzsment elfogadta a tavalyi éves beszámolót – 2020-ban nagyot nőtt a cég

Az ingatlanfejlesztő társaság igazgatótanácsa közgyűlési hatáskörben eljárva elfogadta a cég tavalyi eredménybeszámolóját. Emellett összesen 2,04 milliárd forintot osztanak szét osztalékként a részvényeseik között, ami a tavalyi eredményük 90 százaléka.

A saját részvényeket nem számítva az részvényenként 8 forintot tesz ki. Jelentésükben megállapítják, hogy kihívásokkal teli évet zártak, de növelni tudták az adózás előtti eredményüket, amely 4,48 milliárd forint volt, ez jelentős, mintegy 2,2 milliárd forintos növekedés 2019-hez képest.

Dr. Ungár Anna a BIF Igazgatótanácsának elnöke és Végh Richárd, a Budapest Értéktőzsde elnök-vezérigazgatója.
Fotó: BÉT

A befektetési célú ingatlanok valós értékelésének eredményhatásával korrigált adózás előtti eredmény a 2019. évi 2,15 milliárd forintról a tárgyévben 2,34 milliárd forintra emelkedett, ami 9 százalékos bővülés.

Emögött egyszeri hatások, egy fejlesztési telek eladása és egy irodaház megvásárlása kapcsán megnövekvő, kiadásból származó bevételemelkedés áll. Az ingatlanhasznosításból származó bevételek még a parkolási díjaknál a díjmentes közterületi parkolás bevezetése miatt tapasztalható visszaesés ellenére is emelkedtek 7 százalékkal, míg az ingatlanértékesítés árbevétele a Harsánylejtő Projekt keretében eladott fejlesztési telkeknek köszönhetően ugrott meg jelentősen, mintegy 21 százalékkal. A személyi jellegű ráfordítások 2020-ban több mint 4 százalékkal nőttek a megelőző évhez képest.

A létszámbővítés azonban elengedhetetlen a társaság céljainak eléréséhez – állapítja meg a menedzsment. Az egyéb működési ráfordítások összege 740 millió forinttal volt magasabb az előző évinél. A változást főképpen az egyes ingatlanoknál elszámolt piaci érték csökkenése, a Harsánylejtő Projekt keretében a Budapest III. kerületi Önkormányzat részére történő tárgyévi térítés nélküli eszközátadások (úthálózat), valamint a Harsánylejtő Projekt érdekében korábban felmerült, de nem hasznosult beruházások kivezetései okozták. A fentieknek köszönhetően a 2020. évi működési eredmény mintegy 4,6 milliárd forintra nőtt, ami 87 százalékkal haladja meg a 2019. évi értéket. A BIF papírjai tegnap délután 0,75 százalékos pluszban forogtak a tőzsdén.

BIF
Kapcsolódó cikkek