Cégvilág

Eltűnhet a bérleti jog a kínálatból

Várhatóan hamarosan búcsút inthet a bérleti jogok csereberéjének a magyarországi lakáspiac, mivel a bérlői kör nagy része vagy akár egésze ingatlantulajdonossá válhat egy törvénymódosítás révén. A részpiac kicsi, de masszívan jelen van, jellemzően féláras otthonteremtési lehetőséget kínált a bérlői státuszba lépő vevőknek.

A lakáshirdetéseket böngészve nemegyszer futottak bele az érdeklődők önkormányzati ingatlanról szóló ajánlatba. Tipikusan az első látásra feltűnően olcsón, az aktuális piaci ár alatt kínáltakról derült ki, hogy valójában nem ingatlan tulajdonjogához, hanem csak bérleti joghoz juthat a megjelölt összeg fejében a vevő. Az előző években azok az önkormányzati lakások kerültek be a kínálatba, amelyekből a bérleti jog eladásából befolyó pénzből tudtak továbblépni a bérlők. Szerencsés esetben ezt kiegészítve saját lakáshoz jutottak, de sokaknál megjelölt opció volt a bérleti jog cseréje is, a cél jellemzően minden esetben ugyanaz: máshol és más méretű otthont találni.

Ha a parlament elfogadja, már akár az idén megváltozhat az önkormányzati bérlakásokra vonat­kozó szabályozás a napokban megjelent törvénymódosító javaslattal. Az indítványban részletezett jogszabálytervezet szerint a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket – emlékeztet az Ingatlan.com legújabb elemzése, amely azt mutatja be, hogy a lakáspiacon mekkora része van a bérleti jog eladásának a kínálatban, és ezzel mennyivel olcsóbban juthatunk lakáshoz a „sima” – tulajdonjogot is tartalmazó – adásvételnél.

„Ha a most ismert formájában lép életbe a jogszabálytervezet, akkor eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele. A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt. A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, ezzel a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: 2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237-327 ezer Budapesten vagy megyeszékhelyen található lakás hirdetését adták fel az Ingatlan.com oldalán, ebből csak 0,2 százalék volt a bérleti jogot kínálóknak az aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra.

Jókora eltérés van az árakban – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehet, illetve lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban. Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 ezer forint volt, ez 52 százaléka a tulajdonjogra vonatkozó 751 ezer forintos átlagos négyzetméterárnak. Az I. kerületben, ahol viszonylag sok a bérleti joggal lakott lakás, 63 százalékos az arány. Tulajdonjog vásárlása esetén ugyanis tavaly majdnem 988 ezer forint volt az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár, miközben bérleti jog esetében 621 ezer forintot kértek a hirdetők.

A szegedi lakáspiacon az átlagos négyzetméterár 46 százalékán forognak a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot mindössze 195 ezer forintért kínálták fel – közölte a piacvezető ingatlanhirdetési portál.

Ezek is érdekelhetik
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!