Cégvilág

Felmérték a járvány hatását az építőiparban

Évente negyedmillió lakás felújítására és 30–35 ezer építésére van esély középtávon, rövid távon viszont súlyosbodó probléma az építőiparban a késedelmes fizetések térnyerése és a jelentős építőanyagár-robbanás.

Egyre több a késve fizető megrendelő, az építőipari vállalkozások beszámolói szerint a koronavírus-járvány időszakában érezhetően romlott a fizetési fegyelem, szerződéses határidőre jogos követeléseik 92 százalékához jutnak hozzá. Mindez abból a felmérésből derül ki, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a Covid–19 építési piacra gyakorolt hatásáról adott ki. A piaci szereplők válaszai alapján megfogalmazott prognózis szerint év végére akár a 360 milliárd forintot is elérheti a késedelmes fizetések összértéke, amennyiben a jelenlegi ütemben nő azok volumene, ráadásul a kintlévőségek mintegy fele várhatóan bekerül a lánctartozások körébe is, azaz 180–200 milliárd forint, válhat kisebb-nagyobb részben soha meg nem térülő lánctartozássá.

Az építőipari szereplők által alkotott kép meglehetősen sokféle, de több témában egy irányba húznak a vélemények

– összegezte az ÉVOSZ, amely az ágazati szereplők piaci helyzetértékelésére és várakozásaikra fókuszált felmérésében.

Határidőcsúszások különösen az épületépítéseknél, azon belül is elsősorban a lakásépítéseknél és irodaberuházásoknál figyelhetők meg, amelyek kivitelezése összetett, több szakma és élőmunka együttes teljesítését igényli. A járványhelyzet nemcsak számos létesítmény kivitelezési idejét növeli, hanem a megvalósítási költségeket is, az előirányzatok csak ez év elejéig voltak tarthatók, Idén áprilistól a kivitelezők jelentős építőanyagár-emelkedéseket tapasztalnak, elsődlegesen az acélipari termékeknél, a szigetelőanyagoknál és a különböző ragasztóknál. A megkérdezett vállalkozások közül a közepes és nagy cégek elkezdték keresni az olcsóbb, alternatív beszerzési irányokat, de sok folyamatban lévő, nagy átfutási idejű beruházásnál várhatóan szükségessé válik a szerződéses összegek módosítása.

A járványhelyzet a vállalkozások nagy többségénél megakasztotta a folyamatos szerződéskötési gyakorlatot.

Továbbra is jellemző a kivárás az előkészített magánprojektek elindításánál. Az állami és önkormányzati beruházások előkészítése a múlt évben már lelassult állapotban van. Mindeközben a 2021. év első fél évére várt közösségi építési beruházási ajánlatkérések, szerződéskötések nagyságrendje elmarad a várakozásoktól. A lakossági megrendelések, ami alapvetően a lakásépítés és lakásfelújítás területét jelenti, a várakozásoknak megfelelően alakulnak. A lakásépítéssel foglalkozó vállalkozások rendelésállományának volumene meghaladja a járványhelyzet előtti, 2019. év végi szintet.

Fotó: Kallus György / VG

A több mint egy éve tartó járványhelyzetnek pozitív hatásai is vannak az építőiparban

– közölte az ÉVOSZ. A szakszövetség által megkérdezett vállalkozások szerint a Covid–19 a piaci nehézségek közepette esélyt jelent a megújulásra is, hozzájárul az innovatív megoldások gyorsabb elterjedéséhez. Felgyorsult a külföldi innovációs gyakorlatok adaptálása az integrált információs rendszerek, a BIM területén, illetve egyéb digitalizációs területeken. Teret hódít az informatikai eszközök használata a napi munkavégzésben, javult az irányítás, munkaszervezés hatékonysága. Ezen folyamatnak az építésgazdasági lánc működését jellemző bizalmatlanság és együttműködési készség szab korlátokat.

Pozitívan látják viszont a vállalkozások a foglalkoztatási lehetőségeket. Ezzel összefüggésben számítanak a munkájukat más ágazatban elvesztőkre, miközben a szakmunkás- és mérnöki foglalkoztatás területén rövid távon javulásban nem reménykednek.

A járványhelyzet hozzájárult a szakmunkás- és mérnöki teljesítmények felértékelődéséhez, rámutatva az építőipar tudásigényes ágazati jellemzőire.

A megkérdezett vállalkozások járványhelyzettel kapcsolatos további várakozásainak középpontjában a folyamatos munkavégzés reménye van.

A járványhelyzet megszűntével a cégek a megrendelések hullámszerű növekedésre számítanak, illetve az előkészített és el nem indított magánberuházások munkáira és az újabb befektetők építési beruházással együtt járó megrendeléseire. Várják a kormányzati ajánlatkéréseket és a közösségi létesítményekre való szerződéskötések felgyorsulását is az ágazatban.

A lakásépítések felpörgése a várakozások szerint 2023-ra 30–35 ezer új lakás megépítését eredményezheti, miközben évente akár 250 ezer lakás felújítására is sor kerülhet. Középtávon az építési piac folyamatos bővülésére számítanak az érintett vállalkozások.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek