Cégvilág

Felmérték a járvány hatását az építőiparban

Évente negyedmillió lakás felújítására és 30–35 ezer építésére van esély középtávon, rövid távon viszont súlyosbodó probléma az építőiparban a késedelmes fizetések térnyerése és a jelentős építőanyagár-robbanás.

Egyre több a késve fizető megrendelő, az építőipari vállalkozások beszámolói szerint a koronavírus-járvány időszakában érezhetően romlott a fizetési fegyelem, szerződéses határidőre jogos követeléseik 92 százalékához jutnak hozzá. Mindez abból a felmérésből derül ki, amelyet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a Covid–19 építési piacra gyakorolt hatásáról adott ki. A piaci szereplők válaszai alapján megfogalmazott prognózis szerint év végére akár a 360 milliárd forintot is elérheti a késedelmes fizetések összértéke, amennyiben a jelenlegi ütemben nő azok volumene, ráadásul a kintlévőségek mintegy fele várhatóan bekerül a lánctartozások körébe is, azaz 180–200 milliárd forint, válhat kisebb-nagyobb részben soha meg nem térülő lánctartozássá.

Az építőipari szereplők által alkotott kép meglehetősen sokféle, de több témában egy irányba húznak a vélemények

– összegezte az ÉVOSZ, amely az ágazati szereplők piaci helyzetértékelésére és várakozásaikra fókuszált felmérésében.

Határidőcsúszások különösen az épületépítéseknél, azon belül is elsősorban a lakásépítéseknél és irodaberuházásoknál figyelhetők meg, amelyek kivitelezése összetett, több szakma és élőmunka együttes teljesítését igényli. A járványhelyzet nemcsak számos létesítmény kivitelezési idejét növeli, hanem a megvalósítási költségeket is, az előirányzatok csak ez év elejéig voltak tarthatók, Idén áprilistól a kivitelezők jelentős építőanyagár-emelkedéseket tapasztalnak, elsődlegesen az acélipari termékeknél, a szigetelőanyagoknál és a különböző ragasztóknál. A megkérdezett vállalkozások közül a közepes és nagy cégek elkezdték keresni az olcsóbb, alternatív beszerzési irányokat, de sok folyamatban lévő, nagy átfutási idejű beruházásnál várhatóan szükségessé válik a szerződéses összegek módosítása.

A járványhelyzet a vállalkozások nagy többségénél megakasztotta a folyamatos szerződéskötési gyakorlatot.

Továbbra is jellemző a kivárás az előkészített magánprojektek elindításánál. Az állami és önkormányzati beruházások előkészítése a múlt évben már lelassult állapotban van. Mindeközben a 2021. év első fél évére várt közösségi építési beruházási ajánlatkérések, szerződéskötések nagyságrendje elmarad a várakozásoktól. A lakossági megrendelések, ami alapvetően a lakásépítés és lakásfelújítás területét jelenti, a várakozásoknak megfelelően alakulnak. A lakásépítéssel foglalkozó vállalkozások rendelésállományának volumene meghaladja a járványhelyzet előtti, 2019. év végi szintet.

Fotó: Kallus György / VG

A több mint egy éve tartó járványhelyzetnek pozitív hatásai is vannak az építőiparban

– közölte az ÉVOSZ. A szakszövetség által megkérdezett vállalkozások szerint a Covid–19 a piaci nehézségek közepette esélyt jelent a megújulásra is, hozzájárul az innovatív megoldások gyorsabb elterjedéséhez. Felgyorsult a külföldi innovációs gyakorlatok adaptálása az integrált információs rendszerek, a BIM területén, illetve egyéb digitalizációs területeken. Teret hódít az informatikai eszközök használata a napi munkavégzésben, javult az irányítás, munkaszervezés hatékonysága. Ezen folyamatnak az építésgazdasági lánc működését jellemző bizalmatlanság és együttműködési készség szab korlátokat.

Pozitívan látják viszont a vállalkozások a foglalkoztatási lehetőségeket. Ezzel összefüggésben számítanak a munkájukat más ágazatban elvesztőkre, miközben a szakmunkás- és mérnöki foglalkoztatás területén rövid távon javulásban nem reménykednek.

A járványhelyzet hozzájárult a szakmunkás- és mérnöki teljesítmények felértékelődéséhez, rámutatva az építőipar tudásigényes ágazati jellemzőire.

A megkérdezett vállalkozások járványhelyzettel kapcsolatos további várakozásainak középpontjában a folyamatos munkavégzés reménye van.

A járványhelyzet megszűntével a cégek a megrendelések hullámszerű növekedésre számítanak, illetve az előkészített és el nem indított magánberuházások munkáira és az újabb befektetők építési beruházással együtt járó megrendeléseire. Várják a kormányzati ajánlatkéréseket és a közösségi létesítményekre való szerződéskötések felgyorsulását is az ágazatban.

A lakásépítések felpörgése a várakozások szerint 2023-ra 30–35 ezer új lakás megépítését eredményezheti, miközben évente akár 250 ezer lakás felújítására is sor kerülhet. Középtávon az építési piac folyamatos bővülésére számítanak az érintett vállalkozások.

lakáspiac koronavírus járvány építőipar ÉVOSZ
Kapcsolódó cikkek