Cégvilág

Musk mégsem adja bitcoinért a Tesláit

Elon Musk a Twitteren jelentette be a döntését. A bejelentés hatására a fizetőeszköz árfolyama erős esésnek indult.

A környezetvédő felülkerekedett az üzletemberen – legalábbis Elon Muskban, a Tesla alapító-vezérigazgatójában, aki visszakozott és úgy döntött, mégsem árulja bitcoinért villanyautóit.

https://twitter.com/elonmusk/status/1392602041025843203?s=20

 

Musk arra hivatkozott, hogy

a bitcoinbányászat hatalmas energiaigénye a klímavédelmi célokkal nem egyeztethető össze, tekintettel arra, hogy a bányászathoz szükséges hatalmas számítógép-armada áramellátásához döntően fosszilis forrásokat használnak fel.

Az üzletember itt Kínára utalt, a kriptodevizák bányászat ugyanis 70 százalékban ebben az országban folyik.

Fotó: Shutterstock

A bitcoint régóta sokan támadják a bányászat magas energiaigénye miatt és a Tesla zöld imidzsének is árt egy ennyire környezetpazarló technológia, hiszen

a digitális aranyként is számon tartott eszköz energiaigénye Új-Zéland energiafelhasználásával vetekszik.

A bejelentés hatására a fizetőeszköz árfolyama erős esésnek indult, ami kiemeli az eszközben rejlő kockázatokat, különösen hogy sokan az elleni védekezés fontos lehetőségét is látták a befektetésben.

Nem mellesleg Kína a szénbázisú áramtermelés fellegvára, a globális piaci részesedése meghaladja az 50 százalékot, ennek megfelelően a levegőbe juttatott széndioxid mennyiségben is világverőnek számít az ország. Amely törekszik ugyan a szén kiváltására, de az nem megy egyik napról a másikra. Muskot környezetvédők mellett saját részvényesei is támadták, amikor nyilvánvaló marketingfogásból kevesebb mint két hónapja bejelentette a elfogadását az autóvásárlásokhoz.

Azt viszont máig nem közölték, hogy hány példányt értékesítettek kriptodevizáért. Musk Twitter-üzenetben közölt döntésére 1,25 százalékot gyengült a Tesla árfolyama a szerdai piaczárást követő kereskedésben, míg a bitcoin tíz százalékot perecelt, noha a vezér azt is megerősítette, hogy továbbra is bíznak a nagy jövő előtt álló digitális pénzekben, de annak a környezeti hatásait is mérlegelniük kellett. A bizalmat jelzi, hogy a Tesla könyveiben ezután is ott lesz az a 1,5 millió dollárért beszerzett bitcoin tartalék, amelynek megvásárlásáról szóló bejelentés akkor 20 százalékkal lökte meg a legnépszerűbb kriptodeviza árfolyamát.

Elemzők szerint Musk komolyabb arcvesztés nélkül tud kilavírozni abból a slamasztikából, ahová meggondolatlanul navigálta magát. A CoinShares Group digitális vagyonkezelésért felelős stratégája, Meltem Demirors valószínűtlennek tartja, hogy akár egy Teslát is elvittek volna bitcoinért.

A meghátrálással a fizetési folyamatot egyszerűsítik és kiszűrik a kockázati tényezőket is, emellett a lépés társadalmi, befektetői megítélése is pozitív

– tette hozzá.

Sokan a Tesla-vezér hirtelen jött és meggondolatlanul világgá kürtölt ötleteléseitől kapnak sikító frászt, s ez rögtön meg is látszik a Tesla-árfolyam rángatózásában. A Donald Trump volt elnökhöz mérhető kiszámíthatatlansággal twitterező kedden még arról szavaztatta meg követőit, hogy

a Tesla elfogadja-e a dogecoint, vagyis egy olyan kevésbé ismert kriptodevizát, amelynek árfolyam-emelkedését az ő bátorító megjegyzései nagyban segítették.

A szavazatarányokról egyelőre nincs hír, de a sokatmondó, hogy a dogecoin jegyzése 26 százalékot zuhant bitcoinos visszavonulás hírét követő tizenkét órában.

Tesla
Kapcsolódó cikkek