Cégvilág

Nem díjazza a piac a Teamviewer manchesteri focikalandját

A Teamviewernek immár kétezernél is több nagyvállalati felhasználója van, előfizetőik száma pedig 27 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

A távoli számítógépes munkához professzionális szoftvereket gyártó német Teamviewer a járvány egyik nagy nyertesének számít, a tömeges átállás az otthoni üzemmódra alaposan felsrófolta mind a bevételét, mint a nyereségét. A felhasználóik felé kiszámlázott összeg – ami a cégvezetés szempontjából a működés első számú fokmérője –

az idei első negyedévben 146,6 millió euróra nőtt, az egy évvel korábbit 26 százalékkal, a Refinitiv elemzői konszenzusát pedig 2,5 millió euróval haladta meg.

A bővülés annak fényében figyelemre méltó, hogy a koronavírus-járvány kitörésekor eleve nagyon magas volt a bázis a hirtelen felfutó igények következtében.

A céghez valójában beérkezett összeg 118,3 millió euró volt, a 2020-as első negyedévinél 15 százalékkal magasabb. Az üzemi eredmény fordított irányba mozdult el, s 37,1 millióról 28,7 millióra zsugorodott. Az adózott nyereség 3,25 milliós szintje negyede az egy éve kimutatottnak.

Fotó: Sebastian Gollnow/dpa

A Teamviewernek immár kétezernél is több nagyvállalati felhasználója van, előfizetőik száma pedig 27 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben.

A gyors növekedés jelentős költségekkel jár, és ebben csak egy apró szelet a tavaly március óta másfélszeresére, 1378 főre duzzasztott létszám.

Jóval jelentősebb tételt képviselnek a marketingkiadások, emiatt márciusban a cég éves előrejelzéseit is lefelé kellett módosítani. A negyedévben e célra 13 millió ment el, szemben a tavalyi 8,6 millióval.

A Teamviewer szükségét érezte, hogy mezszponzorációval növelje ismertségét a világban, ennek érdekben az angol Manchester United labdarúgóklubbal kötött szerződést, nem részletezett összeggel támogatva a csapatot, amely körül épp forr a levegő, szurkolóik a tulajdonost, az amerikai Glazer családot akarják távozásra bírni az európai topcsapatok által titokban szervezett Szuperliga létrehozásában való részvételük miatt. Az ötlet a futballtársadalom felháborodása miatt napok alatt megbukott, Glazerék és a Teamviewer együttműködése viszont maradt. A szerződéssel azonban minimum az idei nyereséghányaduk csökkenni fog, méghozzá 6 százalékponttal, a 49–51 százalékos sávba. Ezt nem díjazta a piac, az árfolyam márciusban 26 százalékkal zuhant. A pénzesőből bőséggel jutott a világbajnok Lewis Hamiltont foglalkoztató Mercedes Forma–1-es csapatának és a stuttgartiak Formula E kategóriában induló versenyistállójának, amelyekkel ötéves szponzori szerződést kötöttek a megtérülésének reményében.

A menedzsment optimizmusa viszont töretlen. A gyorsjelentéshez fűzött kommentárjában Oliver Steil vezérigazgató fenntartható növekedést garantált magas jövedelmezőséggel kombinálva, amit üzleti modelljük révén valósítanak meg. Steil nem győzte meg a részvényeseket, a kurzus a gyorsjelentést 7,7 százalékos eséssel fogadta.

TeamViewer
Kapcsolódó cikkek