Cégvilág

Olajipari beruházásstopot szorgalmaz az IEA

Ha tartani akarjuk a másfél fokos felmelegedés célját, nincs helye több fosszilis beruházásnak a párizsi szervezet szerint.

Nem szabad új fosszilis beruházásokat eszközölni a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) keddi jelentése szerint, ha 2050-ig el akarjuk érni a zéró kibocsátási célt – írja a The Wall Street Journal.

Az ügynökség szerint emellett

szükséges a megújuló energiaforrásokba áramló befektetések gyors növelése és a belsőégésű motorral működő járművek 2035-ig történő kivezetésére is szükség van.

A zéró karbonkibocsátás elérése kulcsfontosságú, hogy a 2015-ös párizsi megállapodásban megszabott 1,5 fokos melegedés tartható legyen.

Fotó: Shutterstock

A párizsi megállapodáshoz ismét csatlakozó Egyesült Államok 2030-ig kibocsátásának felezését, az EU pedig 2050-re a nettó zéró kibocsátás elérését vállalta. Számos olajipari vállalat is jelezte szándékát, hogy csökkentse karbonfüggőségét és más alternatívákba fektessen.

Ennek ellenére az IEA szerint

ha az összes ország teljesíti az ígéreteit még az is kevés a másfél fokos melegedés túllépésének megelőzéséhez.

Ugyanakkor a szervezet által kidolgozott terv szerint a 2030-ig szükséges lépések a jelenleg is széles körben alkalmazott technológiákkal is lehetségesek, ám az ezután következő lépésekhez ma még prototípusként létező technológiákra is szükség van.

párizsi megállapodás nettó zéró kibocsátás megújúló energia klímaváltozás International Energy Agency
Kapcsolódó cikkek