Cégvilág

Repülőrajtot vett idén a Graphisoft Park

Az első negyedéves jelentés ismeretében továbbra is jó vételnek tartja a Graphisoft Park részvényeit az elemző.

Felülteljesítette a várakozásokat a Graphisoft Park az ingatlanüzemeltetés egyik fő mutatója szerint: a működésből származó operatív eredmény (FFO) 10 százalékkal haladta meg a társaság tevékenységét követő Wood & Company előrejelzését.

Az első negyedéves FFO – amely az amortizációval és az ingatlan-adásvételek eredményével korrigálja a nettó profitot – 3,1 millió euró lett, szemben az elemző 2,8 millió eurós prognózisával.

A brókercég szakértője, Jakub Caithaml szektorelemző megerősítette vételi ajánlását a Graphisoft Park részvényeire, a célár sem változott, a 34 százalékos felértékelődéssel kecsegtető 5237 forinton maradt.

Változatlanul relatív mértékben magas, 94 százalékos az irodák kihasználtsága, 6,9 százalékos éves hozamot realizál az üzemeltető.

Az ingatlanok valós nettó eszközértéke (NAV) 152,3 millió euró volt a negyedév végén, 24 százalékkal kevesebb, mint 2020 azonos időszakában, tehát a árfolyamához képest az egy részvényre jutó emelkedett, de még így is 30 százaléknyi diszkontot tükröz a tőzsdei ár. Az utóbbi alapján a Wood továbbra is vonzó befektetésnek tekinti a Graphisoft Park részvényeit.

Fotó: Startup House

A szektorelemző fenntartja azt a véleményét, hogy a prémium bérlői szerződésállomány (az átlagos bérleti díj 15,5 euró négyzetméterenként) és a déli fejlesztési terület növekedési lehetőségei miatt a kibocsátó felvásárlási célpontnak tekinthető. Reálisnak tartja a menedzsment várakozását arról, hogy a kihasználtság további számottevő csökkenésére nem kell számítani. Azonban

a lejáró szerződések újrakötésénél egyes bérlők kisebb területet igényelhetnek, ám jó hír – vélik a Woodnál –, hogy a bérlői portfólió az IT- és biotechnológiai vállalatok felé tolódik, zömüket a válság kevésbé érinti, az esetlegesen felszabaduló irodaterületek pedig minden bizonnyal más, bővítést fontolgató bérlőkhöz kerülhetnek.

Mindezek alapján nem volt meglepő, hogy a kedd esti gyorsjelentésben a menedzsment fenntartotta 14,5 millió eurós bérbeadási és 4,3 millió euró pro forma eredménytervét, amely szerint a Wood 11,4 millió euró éves FFO-val kalkulál.

Ugyancsak pozitívum, hogy a társaság megvásárolta a már beépített South Park I. és a South Park II. nevű fejlesztési terület között elhelyezkedő, 1200 négyzetméteres ingatlant, amely a már eddig is a Graphisoft Park tulajdonában álló telekkel összevonva további 4000 négyzetméter bérbe adható irodaterület fejlesztését teszi lehetővé.

Ez mintegy 500 ezer eurós valós értéket képvisel, ami kompenzálja a fejlesztési telkek tavalyi értékvesztését.

Kevésbé rózsás a kép az északi, rehabilitációra váró területen: a Graphisoft Park várja a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatását a további eljárásokról, hogy a kármentesítésre (amely az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. kötelezettsége) előírt határidőt meddig hosszabbítja meg a hatóság.

Az idei, részben rendkívüli osztalékfizetés után a Wood a következő évekre 6 százalékos osztalékhozammal felérő, részvényenként 0,7 eurós nyereség-visszaosztással kalkulál. A jövő hónapban esedékes tízmillió eurós osztalékfizetés a jelen piaci árfolyammal kalkulálva 9 százalékos osztalékhozamot biztosít.

irodapiac ingatlanüzemeltetés South Park II. irodabérlés Graphisoft Park IT-szektor Wood South Park I.
Kapcsolódó cikkek