Cégvilág

Újra telítődnek az edzőtermek

A Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetsége arra kérte az operatív törzset, hogy az edzőtermek látogatásához legyen elegendő az első oltáskor megkapott igazolás.

Szombat óta egyaránt látogathatják az edzőtermeket a védettségi igazolvánnyal és a versenyengedéllyel rendelkezők is, az új szabályok életbelépése és a bejutási szabályok értelmezése azonban felfordulást okozott a termek számára – mondta a Világgazdaságnak Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének elnöke.

Egyelőre nincs adatuk arról, hogy milyen mértékű forgalmat generált a változás, de mivel már gyors ütemben történik az oltás, néhány héten belül visszatérhet a termek eredeti felhasználói köre.

A tapasztalatok szerint vidéken többeknek van védettségi igazolványa, mint a fővárosban,

és a legtöbb versenyigazolvánnyal rendelkező sportoló már megkapta legalább az első vakcinát, annak ellenére, hogy csak azok a sportolók kérhették az oltási program elején az oltást, akik például olimpiára készülnek.

Fotó: Shutterstock

A szövetség a múlt héten arra kérte az operatív törzset, tegye meg azt az engedményt, hogy már az első oltáskor megkapott igazolással is lehessen látogatni az edzőtermeket, a visszajelzések szerint ugyanis többen jóval a tíznapos határidő után kapják csak meg a védettségi igazolványukat. A szövetség kérésére még nem érkezett válasz.

A termekben érvényes járványellenes védekezés gyakorlata messze nem egységes, sok helyen már egyáltalán nem hordanak maszkot a teremben, a másfél méteres távolságtartás sem elvárás, de vannak olyan termek is, ahol ezeket a szabályokat továbbra is szigorúan betartják. A versenyengedélyek számának hirtelen megnövekedése néhány hónappal ezelőtt nagy port kavart,

sokan ugyanis úgy tudtak továbbra is edzőterembe járni, hogy versenyengedélyt váltottak ki, amelyért nyolcezer forintot fizettek, és egy évig érvényes.

Várhatóan az idei év végén ezek száma nagymértékben esni fog.

Magyarországon nagyjából 1500-2000 edzőterem és sportlétesítmény működik (beleértve a jóga- és a squashklubokat is), az edzőtermek mintegy 80 százaléka nem saját tulajdonú ingatlanban működik, a járvány alatt azonban a bérlők többsége meg tudott állapodni a bérbeadóval kedvezményesebb árról. Az edzőtermek több mint 90 százalékában a termek saját gépei használhatók, a lízinget azért választják kevesen, mert a gépek ára egy–három év alatt megtérül. A 2000-es évek eleje óta népszerűsödő hazai edzőtermek száma mára majdnem megduplázódott, Budapest és a megyeszékhelyek piaca pedig lassan telítődik.

edzőterem védettségi igazolvány MEDZOSZ
Kapcsolódó cikkek