Cégvilág

Újabb kibertámadás az USA ipara ellen

Belepancsolt a zsarolóvírus az induló amerikai grillszezonba, legalábbis minden jel szerint orosz hekkerek bénították meg az Egyesült Államok húsellátásának ötödéért felelős JBS amerikai termelését. A támadás nem okozott helyrehozhatatlan károkat a brazil hátterű vállalat szerint.

Szolid, pár százalékos áremelkedés indult meg a húspiacokon arra a hírre, hogy a világ legnagyobb húsfeldolgozója, a brazil JBS zsarolóvírus áldozata lett, észak-amerikai és ausztrál egységei leálltak. A JBS közleményben sietett csillapítani a kedélyeket hangsúlyozva, hogy gőzerővel dolgoznak számítógépes rendszerük helyreállításán és mindent megtesznek azért, hogy üzemeik többségében már szerdán legalább egy műszakban újraindulhasson a vágás és feldolgozás a kényszerszünet után. Mindenesetre kedden az amerikai agrártárca adatai szerint 22 százalékkal kevesebb marhát vágtak az Egyesült Államokban az egy héttel korábbihoz, és 18 százalékkal kevesebbet az egy évvel ezelőttihez képest.

Sertésfronton hasonló a helyzet.

Az agrártárca a többi feldolgozót arra kérte, hogy kapacitásaik fokozott kihasználásával segítsenek be, egyben felszólította őket, hogy okulva a JBS esetéből, haladéktalanul erősítsék meg IT-rendszerüket.

A JBS vezetése kedden azonnal jelezte az elnöki hivatalnak és a washingtoni hatóságoknak, hogy a kíbertámadás miatt kénytelen leállítani termelését észak-amerikai üzemeiben, valamint Ausztráliában. Háttérszervereiket sikerült izolálniuk a támadástól, ami megkönnyíti az újraindulást. A Fehér Ház szóvivője útján közölte, hogy az ügy felderítésébe bevonták az FBI-t és felvették a kapcsolatot az orosz kormány illetékeseivel is.

Egyben óvta a zavarosban halászó spekulánsokat attól, hogy az ellátásban esetleg felmerülő húshiányon nyerészkedjenek. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Interfaxnak megerősítette, hogy vizsgálják a washingtoni kérést, kifejezett együttműködési szándékot azonban sem ő, sem Dimitrij Peszkov Kreml-szóvivő nem jelzett az ügyben, utóbbi csak emlékeztetett, hogy a kíberbűnözés téma lesz Joe Biden és Vlagyimir Putyin közelgő tárgyalásán.

Fotó: Shutterstock

Érdekesség, hogy a JBS legnagyobb, Brazíliában lévő feldolgozói megkímélték a gyanú szerint orosz hekkerek.

Ezzel együtt valószínűtlen, hogy a támadás mögött a DarkSide állna, mint ismert, ez a hekkercsoport eresztette rá a zsarolóvírust a Colonial Pipeline amerikai üzemanyag-vezeték üzemeltetőjére néhány héttel ezelőtt, ellátási zavarokat és jelentős benzináremelést okozva az Egyesült Államok délkeleti vidékén. Akkor a cég ötmillió dollárért váltotta meg szabadságát, a szolgáltatásainak helyreállítása azonban még hetekbe telik.

Az amerikai tevékenységét a Coloradóból irányító JBS a főszereplők közé tartozik a helyi piacon is, a sertés és marha feldolgozás ötöde náluk történik. Termékeiket a Swift márkanév alatt forgalmazzák nagykereskedőkön keresztül, a bélszín és hátszín ellátás nélkülük összeomlana. A JBS-hez tartozik Pilgrim's Pride baromfi-feldolgozó, amely a Just Bare márkanév alatt teríti organikus hústermékeit.

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint a legrosszabbkor érte támadás a JBS-t, s vele – elsősorban – az amerikai húspiacot, mivel Kína importja csúcsokat dönt a lecsengő sertésinfluenza-járvány utóhatásai közepette, a vágóhidakra lasszóval kell fogni a mészárosokat, és a takarmány költségek az egekben járnak. Mindezek eredőjeként a húsárak meredek emelkedésben vannak. A JBS árfolyamról ugyanez nem állítható, az a támadásról gyakorlatilag nem vett tudomást.

Végleg lekerülhet az étlapról a marhahús

A nagy amerikai digitális receptmárka, az Epicurious ejti a marhahúst, ami újabb jele annak, hogy az étkezési szokások megváltozása új üzleti lehetőségeket teremt.

 

kibertámadás hekkertámadás JBS élelmiszer ipar hús
Kapcsolódó cikkek