Cégvilág

Egy helyre gyűjtenék az összes diákmunkát

Négy fiatal tavaly alapította meg a Quantum iskolaszövetkezetet, mely az hasonló intézmények bürokráciáját digitális megoldásokkal kerülné el, majd a karanténidőszak során megnövekedett szabadidejükben megalkották a diákmunka térképet, egy helyre gyűjtve ezzel az összes diákmunkát.

Az iskolaszövetkezet mögött álló baráti társaság magja, Bege Áron és Bőhm Zsombor még a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban találkoztak és jó viszonyuk az egyetem alatt is megmaradt. Egyetemi éveik alatt ők is próbálkoztak diákmunka vállalásával, ám 

szembesülniük kellett az ilyesmiket szervező iskolaszövetkezetek rugalmatlan, múlt századi hozzáállásával és túlzott adminisztrációjával.

Fotó: Diákmunkatérkép

Ezért két barátjukkal kiegészülve 2020 nyarán megalapították a Quantum Digitális Iskolaszövetkezetet, mely a folyamatok digitalizálásával csökkentené a bürokráciát. A csapat közben természetesen folyamatosan kereste az új lehetőségeket, így született meg a Diákmunka Térkép ötlete, mely Bőhm Zsombor – aki a Széchenyi István Szakkollégium tagja – szakkollégiumi python kurzusának lezárásában és a fejlesztő Szabó Miklós szakdolgozatában is fontos szerepet játszott.

Az oldal azt ígéri, hogy egy helyre gyűjti az összes diákmunkát és gyakornoki lehetőséget és valóban már nagyjából 3000 álláslehetőséget találni rajta.

Mint Bőhm Zsombor elmondta, napi 150 körüli új állás kerül fel a honlapra és már nem csupán az iskolaszövetkezeteknél és állásportálokon található lehetőségek láthatóak a honlapon, de közvetlenül is megkeresték őket cégek, akik munkaerőt keresnek.

Az oldal használata egyelőre mind a cégek mind a diákok számára ingyenes és egyelőre annak pénzre váltása sincs terítéken. Így az álláskereső diákok – melyek egy három éves becslés szerint akár a korosztály felét jelentő 180 ezer főt is elérik – egy hiánypótló lehetőséghez jutnak, mely leegyszerűsíti számukra a munkakeresést.

A honlapon jelenleg 19 iskolaszövetkezet, több állásportál és két cég közvetlen ajánlatai találhatóak meg. A oldal által gyűjtött adatok segítségével különböző következtetések is levonhatóak, mint például a kínált pozíciók átlagos bérezése (1491 bruttó, nettó 1267 óránként) vagy éppen a nyitott állások szektoronkénti megoszlása.

Fotó: Diákmunka Térkép
Diákmunka Térkép diákmunka digitalizáció gyakornoki pozíció
Kapcsolódó cikkek