A Microsoft junior mérnöke a cég biztonsági hibáját kihasználva Xbox-ajándékkártyákat adott tovább több mint 10 millió dollár érértékű bitcoinért cserébe. Az eset még 2019-ben történt, de csak idén nyáron született ítélet az ukrán származású mérnök ellen – számolt be a Bloomberg.

Volodimir Kvasuk a videojáték-konzol ajándékkártya kódszámaival kereskedett az online piactereken. A mérnök a Microsoft rendszerében talált hiba miatt korlátlan számú ajándékkártyához jutott. Az Xbox kártyái pedig ugyanúgy működnek, mint a kuponok, vagyis a felhasználó a kód segítségével levásárolhatja a rajta szereplő összeget.

Kvasuknak hozzáférése volt az online fizetési rendszerhez, amit a munkája miatt ellenőriznie is kellett. A mérnöknek azonban feltűnt, hogy a rendszer nem regisztrálja a lekért ajándékkártyák kódját, melyeken valós összeg szerepelt. 

Mintegy két éven keresztül 10 és 100 dollár közötti értékben generált magának az ajándékkártyákhoz tartozó kódokból. A kuponokat később egy kriptovalutákkal foglalkozó oldalon értékesítette, bitcoinért. 

A Microsoft csalás elleni nyomozó csapata 2018-ban szokatlan emelkedést észlelt az ajándékkártyakódokat használó vásárlások számában. A férfi több mint 152 ezer Xbox ajándékutalványt lopott el, több mint 10 millió dollár értékben, mire a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberi lefülelték.

Fotó: Shutterstock

Az FBI nyomozói megtalálták Kvashuk jövőbeli költéseinek a listáját is, amelyből kiderült, hogy a többi között egy 4 millió dolláros maui házat, valamint egy jachtot is tervezett vásárolni. A lap szerint a listának címe is volt: „Hogyan fogom kezelni a következő 10 milliómat?”

Az ügyészek megállapították, hogy a férfi volt a felelős az Xbox ajándékkártyák árának globális ingadozásáért a viszonteladói piacokon. Kvashuk a tárgyaláson azzal próbált érvelni, hogy az illegális üzleteivel növelte a Microsoft eladási számait, illetve a vásárlók elköteleződését is erősítette a cég iránt. Az esküdtszék minden szempontból bűnösnek találta az ukrán mérnököt, a bíró pedig 9 évig tartó börtönnel sújtotta, emellett 8,3 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte.