Megvan az idei nyár „technológiai slágere”, amit a barcelonai Mobil Világkongresszuson mutattak be.

Az okosórák után mostantól okospólók is vigyáznak az egészségünkre.

A kínai ZTE high-tech okospólói úgy vigyáznak a hétköznapokban az egészségünkre, hogy azt észre sem vesszük – ami új távlatok nyit az egészségügy, sport és távmedikai szolgáltatások területén is. A forradalmian új (smartclothe) eljárás képes a szívműködés (elektrokardiogram), a légzés, az izmok működésének, a testhőmérséklet és az izzadság összetevőinek folyamatos mérésére – amelyeket az 5G technológia segítségével azonnal továbbit is későbbi feldolgozásra.

Ez egy olyan találmány, amely sok egészségügyi problémával küzdő polgár és krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott ember életét és otthoni és távoli egészségügyi ellátásának minőségét fogja megváltoztatni

– mondta a bemutatón Francesco Rocca, az olasz Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Szövetségének elnöke.

Fotó: AFP

A ZTE YouCare nevű termékét bárki viselheti, nem csak sportolóknak terveztek, hanem minden olyan felhasználónak, aki érdekelt a biztonság fokának javításában a munka vagy a szabadidős élet során. Az intelligens szövetbe nyomtatott polimer érzékelők láthatatlanok és észrevehetetlenek.

Az adatok egy ruhacímkényi, 5G-s vezérlőegységben gyűlnek össze, ahol egy orvosi-egészségügyi szoftver feldolgozza, majd a megfelelő helyre továbbítja őket.

Hu Kun, a ZTE Italia vezérigazgatója és a ZTE nyugat-európai elnöke szerint az eszköz szerves részét képezi a YouCare nevű új távoli egészségügyi felügyeleti szolgáltatásnak, amelyet várhatóan jövő ősszel tesztelnek a ZTE 5G kutatási és innovációs központjában, az olaszországi L'Aquilában. A ZTE okospólója sohasem látott távlatokat nyit a telemedicinában, legyen szó munkáról, szabadidős vagy élsportról, vagy az általános egészséges létezésről.