Cégvilág

Az Apple átnézi a telefonjaink tartalmát

Gyermekek elleni szexuális zaklatást, illetve erőszakot ábrázoló tartalmakat keresnek. Egyelőre csak az Egyesült Államokban regisztrált készülékeket vizsgálják.

, Az Apple által kifejlesztett új rendszer minden fotót, videót ellenőriz, mielőtt engedélyezi azok feltöltését az iCloud fotótárába. Ezeket összeveti egy adatbázissal, amelyben amerikai gyermekvédő szervezetek által korábban azonosított, hasonlóan jogsértő tartalmak vannak, és ha megfelelést talál, jelenti azt a releváns hatóságoknak – írja a BBC. Az Apple egyúttal az új, még az év vége előtt kikerülő operációs rendszerét is úgy alakítja át, hogy nehezebbé tegye a gyermekek ellen elkövetett erőszakot ábrázoló tartalmak megosztását.

Fotó: Shutterstock

Szakértők, amellett, hogy üdvözölték a fejlesztést, aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy az Apple azt más tiltott jellegű, de egyes országokban szintén törvényi tiltás alá tartozó, vagy akár politikailag aggályosnak nyilvánított tartalmak szűrésére felhasználhatja, ezzel pedig végső soron a felhasználók rendszerszintű megfigyelését is megkönnyítheti.

 Az Apple szerint a rendszer rendkívül kifinomult, mindössze egy az ezermilliárdhoz az esélye annak, hogy olyan tartalmat is megjelöl, amelyek a valóságban nem jogsértőek. Ráadásul az Apple manuálisan is ellenőrzi a mesterséges intelligencia által megjelölt fotókat és videókat, mielőtt továbbítja azokat a rendvédelmi szerveknek. Ilyenkor egyúttal tetiltja a felhasználói fiókhoz való hozzáférést is.

jogsértő tartalmak Apple
Kapcsolódó cikkek