A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot végzett a Pannónia Nyugdíjpénztárnál (Pannónia) a pénztár ingatlanbefektetéseinek jogszerűsége témájában. A vizsgálat megállapította, hogy a pénztár egy budapesti (lakásokat és irodákat magában foglaló) ingatlanfejlesztése kapcsán a Pannónia ügyvezetője, valamint egyes, a vezetőkhöz vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek a lakások normál vevőknek felszámított listaárához képest kedvezményes áron, illetve egyéb kedvezményekkel és fizetési ütemezéssel vásárolhattak lakásokat maguknak.

Fotó: Kallus György / VG

Az ingatlanfejlesztést a Pannónia a pénztártagok megtakarításait tartalmazó fedezeti tartalékban tartotta nyilván, így az indokolatlanul nyújtott kedvezmények a tagi megtakarítások hozamait csökkentették. Ez vagyoni hátrányt jelentett az önkéntes nyugdíjkassza tagsága számára.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában kezdeményezte a Pannóniánál a pénztár igazgatótanácsa elnökének, illetve az egy személyben ügyvezetői és a befektetésekért felelős vezetői posztot ellátó személynek a felmentését.

A jegybank e két személyre, illetve az ellenőrző bizottság korábbi elnökére (jelenlegi igazgatótanácsi tagjára) fejenként 10-10 millió forintos bírságot szabott ki. További 4-4 milliós bírságot kapott az igazgatótanács három volt és jelenlegi tagja, 3 milliót az igazgatótanács egy tagja, 2-2 milliót az ellenőrző bizottság jelenlegi elnöke, illetve további öt volt és jelenlegi tagja, illetve 1-1 milliós bírságot az ellenőrző bizottság két tagja.

A személyi bírságokat az érintetteknek a magánvagyonukból kell kifizetni, azt a pénztár nem vállalhatja át. A jegybanki határozat tartalmát a Pannónia következő küldöttközgyűlésén ismertetni kell a tagokkal is.

A pénztári vezetők és vezető testületi tagok felelőssége, hogy munkájukat – így a pénztárvagyon befektetését – elsődlegesen a tagság érdekét képviselve, kiemelt gondossággal végezzék. Ezen előírás szándékos, súlyos, az érintett vezetők, illetve a hozzájuk kapcsolódó érdekeltek számára anyagi előnnyel is járó megsértése a bírság mellett a feladatvégzés alóli felmentést is indokolttá teszi.

A vezető testületek döntéseinek meghozatalában részt vevő tagokat a testületek döntéseiért egyetemleges felelősség terheli.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB egyebek mellett azt mérlegelte, hogy az érintett vezetők a lakásértékesítésekről szóló jogsértő döntéseket meghozó igazgatótanács vezetője vagy tagjai, illetve a jogsértő döntések ellen kifogást nem emelő ellenőrző bizottság vezetője vagy tagjai voltak-e, hányszor szavaztak a jogellenes ügyletek mellett, illetve származott-e nekik vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekelteknek anyagi előnyük is azok eredményeként.

Az MNB által feltárt jogszabálysértések ugyanakkor nem befolyásolják a pénztár hosszú távú megbízható, stabil működését.