melkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet.

Idén nyáron a 2019-es azonos időszaknak csak a  40–75 százalékát érték el a nézőszámok, szeptemberben pedig az 50–80 százalékát. Az alacsonyabb arányokat a művészmozik érték el, a multiplexek esetében intenzívebb volt a látogatók visszatérése

– közölte a VG-vel Borsos Erika, a Mozisok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke. A nagy várakozás övezte filmek azonban még csak most kerülnek majd a mozikba. Erős lesz a kínálat a következő hónapokban, várhatóan az ősz folyamán még bőven fog emelkedni a nézők száma – tette hozzá. 

Fotó: Csapó Balázs / Kisalföld

Általában októbertől március végéig a legmagasabb a látogatók száma a mozikban, de az ágazat 2020-as terveit teljesen átírta a járvány. Ráadásul az idén is zárva voltak a létesítmények májusig, de a szolgáltatók nagyon bíznak abban, hogy az év hátralévő részében a mostaninál lényegesen több látogató lesz majd. Borsos Erika elmondása szerint nem voltak és most sincsenek tömeges bezárások, ez azonban nem jelenti azt, hogy a következő időszakban sem lehetnek.

Még minden mozi küzd az életben maradásért, amelyeknek voltak tartalékaik, már felélték, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Filmintézet támogatásai viszont felszínen tartották a mozikat. Ám ha a közeljövőben egy digitális gépet cserélni kell, vagy valamilyen felújításra lenne szükség, akkor valószínűleg nagy gondban lesznek a cégek, szükségük lesz állami támogatásra

– emelte ki a MOSZ elnöke.

Az NKA a művészmozikat segítette, termenként 1,2 millió forint egyszeri támogatást igényelhettek az alaptól. A filmintézet először 300, majd 600 millió forintot osztott szét a filmszínházak között, és szintén a teremszám képezte a támogatás összegének alapját.

Az előbbi lehetőség tavaly jelent meg, és azzal a kritériummal volt elérhető a támogatás, hogy az újranyitást követően egy hónapig több magyar filmet kellett műsorra tűzni. Az utóbbi, 600 milliós támogatást az idén írta ki a filmintézet, és a működési költségeikre fordíthatták a mozik, ennek most van az elszámolási időszaka. A szakember elmondása szerint az őszi és a téli nézőszámtól függ, hogy lesz-e szükségük további állami támogatásra a működésük fenntartásához.