Az első félévben 13 százalékkal több lakás épült, mint tavaly ilyenkor. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa rámutatott, hogy a mostani növekedés leginkább a 2019-ben indult fejlesztések eredménye, és mindenek előtt a támogatásokkal függ össze.

A piaci hangulatról nem a befejezett beruházások, hanem az építési engedélyek száma árul el a legtöbbet

– tette hozzá.

Most az utóbbi jelentősen, 22 százalékkal emelkedett, tükrözve, hogy kedvező a környezet, elsősorban az adókörnyezet. Az elmúlt években kifejezetten támogatott területté vált a lakásépítés, egyfelől az 5 százalékos áfa, másfelől a családtámogatások és a kedvező hitelek révén. A KSH adataiban is tetten érhető az adóváltozások hatása, és hogy ismét jelentős a vállalkozók szerepvállalása az építkezéseknél.

Fotó: Vémi Zoltan / VG

Balla Ákos szerint érdemes figyelembe venni azt is, hogy 2020-ban szigorúbb energetikai szabvány lépett volna életbe, de sok beruházás nem készült el időben, így nem tudott volna megfelelni az új előírásoknak.

Emiatt kitolták a szigorítás bevezetésének határidejét, ezek a beruházások most célba tudnak érni.

Mindez tehát nem azt jelenti, hogy ezeknek a beruházásoknak most jó a piaca, hanem azt, hogy egy 2-3 éves folyamat végeredményét látjuk. Nagyon sok budapesti beruházás csúszik: sok közülük fél éves-egy éves, vagy még ennél is hosszabb késésben van már, ami torzítja a képet. 

Ami pedig a kialakult árakat illeti, azokat alapvetően a kivitelezési költségek mozgatják.

Olyan magasra kúsztak a kivitelezési költségek, hogy már több lokációban nem éri meg ingatlanfejlesztéssel foglalkozni, illetve a magánszemélyeknek újépítésű ingatlant vásárolni. Sok esetben érdemesebb egy újszerű, magas minőségben kivitelezett használt lakást venni inkább. 

A kormány intézkedéseinek hatására tompult az áremelkedés íve, de ez nem jelenti, hogy vissza fognak állni a kivitelezési költségek az egy évvel ezelőtti szintre. Balla Ákos becslése szerint a megszokotthoz képest mintegy harmadával magasabban maradnak a kivitelezési árak, annál is inkább, mivel az építőiparban mostanában beinduló “fehéredés” is a költségeket emeli.

Kormányzati intézkedések nélkül jóval nagyobb mértékű áremelkedéssel kellene szembenézni, amit már nem csak a gyengébb, de jobb lokációk sem bírnának el

– tette hozzá.

Balla Ákos végül arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a számok talán kedvezőnek tűnnek, valójában kevés új lakás épül: a teljes lakásállománynak még az egy százalékát sem éri el az arányuk, így 200-300 év is kevés lesz a megújuláshoz.