Egyes orvosi szakterületeken szinte megkerülhetetlen, máshol alig vesszük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat – derül ki az NN Biztosító kutatásából. Miközben a magánellátások költsége a többség számára kifejezetten megterhelő, egyelőre nagyon kevesen élnek csak az egészségbiztosítások és egyéb konstrukciók lehetőségével. A kutatás szerint azonban ebben is pozitív fordulatot hozhat a pandémia.

Az aktív korú (20–65 éves) hazai internetezők 60 százaléka igénybe vette már a magánegészségügy szolgáltatásait, 13 százalékuk ráadásul új belépő volt az elmúlt évben. A magánegészségügy egyre erősödő népszerűségéhez így nem férhet kétség, az NN Biztosító kutatásából emellett egyértelműen kirajzolódik a magyarok magánellátási toplistája is.

Az első hely vitathatatlanul a fogászaté: a magánegészségügy ügyfelei közül 94 százalék nyilatkozott úgy, hogy járt már magánfogorvosnál, egyharmaduk az elmúlt egy év során is.

A második helyen a nőgyógyászat/szülészet áll 50 százalékos aránnyal, amit a bőrgyógyászat követ harmadikként. A megkérdezett területek közül a legritkábban igénybe vett szolgáltatási területnek a reumatológia, a neurológia és a dietetika számít.

Fotó: Shutterstock

A kezeléseket tekintve a megkérdezettek 70 százalékának volt valamilyen műtétje az élete során, ebből mintegy 16 százalék magánegészségügyi ellátásban végeztette el a szükséges beavatkozást, amelyek jellemzően az egynapos sebészeti kategóriába estek. A toplista itt is tanulságos: jelentős előnnyel az általános sebészet (43 százalék) vezet a nőgyógyászat (17) és a szemészet (14) előtt. A többnapos beavatkozások terén az ortopédia (26 százalék), a fül-orr-gégészet (24) és a nőgyógyászat (23) alkotja az élmezőnyt.

A válaszok alapján legtöbben a betegközpontúság és a nagyobb bizalom miatt döntöttek magánszolgáltatók mellett.

A jövőben azonban ennél is többen, a kutatásban részt vevők 29 százaléka venne igénybe magánellátásban műtéti beavatkozást. 

A műtéti ellátás finanszírozása azonban közel minden második páciens (44 százalék) számára anyagilag megterhelő volt.

Miközben a kutatás szerint a magánegészségügyi ellátás a magyarok többsége számára jelentős anyagi terhet jelent, a kezeléseket a páciensek döntő hányada még mindig saját zsebből fizeti. Biztató azonban, hogy 54 százalék jelezte, tisztában van vele, hogy az előre fizetett egészségbiztosítás alkalmas a tervezett vagy épp váratlan egészségügyi kiadások fedezésére. A megkérdezettek 12 százaléka már el is gondolkozott azon, hogy kötne egészségbiztosítást, vagy ilyen kiegészítőt tenne a már meglévő biztosításába. Közülük 6 százalék ráadásul új belépő lenne, akinek egyelőre sem egészségpénztári tagsága, sem külön egészségbiztosítása nincs.