A magyar állam 10,6 milliárd forinttal támogatja a Pick Szeged Zrt. üzemfejlesztését, ami 1900 munkahely megőrzéséhez járul hozzá – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Pick Szeged Zrt., amely a Bonafarm-csoport tagjaként Magyarország meghatározó húskészítménygyártója, barnamezős beruházás keretében építi meg új szalámiüzemét Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett. A kivitelezés több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az új üzemből.

A beruházás értéke csaknem 40 milliárd forint, és napelem-telepítéssel is jár.

A tervek szerint a projekt nyomán 2030-ig mintegy 25 százalékkal fog növekedni a penészes szalámi értékesítési volumene. Jelenleg a cég évi 10 ezer tonna téliszalámi előállítására képes, amivel maximálisan kihasználja szalámigyártó-kapacitását.

Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy a beruházás a cég több mint 150 éves történetében is egyedülállónak és mérföldkőnek számít. Mint elmondta, a Pick Szeged Zrt. nettó árbevétele tavaly 72 milliárd forint volt, és termékei iránt folyamatosan nő a kereslet külföldön is, amit jól mutat, hogy mára az adja az árbevétel 30 százalékát. A Pick Szeged Zrt. Magyarország és Közép-Európa egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, termékeit 35 országban több mint 200 üzletlánc értékesíti.

A cég szakemberei közel három év alatt fejlesztették ki azt az egyedi technológiát, amellyel modern körülmények között valósítható meg a hagyományos bükkfán füstölés úgy, hogy utána a nélkülözhetetlen természetes penészesedési folyamat is be tud indulni a szalámirudak felületén.