Pert indítottak a Subway amerikai gyorsétterem ellen, miután laborvizsgálatnak vetették alá a vállalat tonhalkrémét. A Subway a beadvány szerint 100 százalékos tonhalként reklámozza a terméket, de a vizsgálatból kiderült, abban jócskán van más állati fehérje, főleg csirke-, disznó- és marhahús.

A felperesek San Franciscóban nyújtották be keresetüket, amelyre a Subway úgy reagált, hogy reméli, a bíróság megszünteti az alaptalan vádakon nyugvó eljárást. 

A vállalat szerint a kérdéses terméket minden országban alapos fogyasztóvédelmi és egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és eddig sehol sem érkezett kifogás a tonhalra – írja a Fox News.  

Fotó: Jorg Carstensen / AFP

A Subway tonhalkréme körül már régóta tart a felhajtás: nyáron maga a vállalat vezérigazgatója, John Chidsey is megszólalt, miután egy akkori vizsgálat szerint egyáltalán nincs a krémben tonhal-DNS.  

A kérdéssel az amerikai média is sokat foglalkozott, a Times című lap például egy olyan vizsgálati eredményt is közölt, amelyben arról értekeztek a szakértők, hogy főzés után a tonhal DNS-e felbomlik, lehetetlenné téve az azonosítását. 

A mostani perben 20 különböző étteremből gyűjtöttek be 20 tonhalkrémmintát. Ezek közül 19-ben egyáltalán nem találtak tonhalra utaló nyomokat, mind a 20-ban volt azonban csirkehús, 11-ben disznó-, hétben pedig marhaeredetű fehérje.