Egy újságíró által a Twitteren kedden közzétett videók szerint a Walt Disney LMBT-programot szorgalmaz a cégen belül – olvasható a Fox Business oldalán.

A Christopher F. Rufo újságíró által közzétett felvételeken a Disney munkatársai láthatók, amint a Ron DeSantis republikánus kormányzó által a közelmúltban aláírt floridai törvényjavaslatról beszélnek, és elmondják, hogy a Disney egyes divíziói végrehajtották az LMBT-programot.

Egy másik videóban a Disney sokszínűségért és befogadásért felelős menedzsere, Vivian Ware azt magyarázza az alkalmazottaknak, hogy 

a vállalat elhagyja a „hölgyek, urak, fiúk és lányok” szavakat a vidámparkjaiban, hogy ne diszkriminálják a transznemű gyerekeket.

A harmadik videóban egy LMBT-aktivista úgy fogalmaz, hogy a floridai republikánus kormányzó és szóvivője, Christina Pushaw ​​ 

megpróbálja kiradírozni a Disney meleg alkalmazottait.

Fotó: ARTUR WIDAK / AFP

 

Egy másik videóban a Disney egyik munkatársa elmagyarázza, hogy a cég elkötelezett amellett, hogy „queer történeteket” terjesszen elő, és olyan eljárásokat vezetne be, amelyek biztosítják, hogy a Disney a nemiségében eltérő identitású karaktereket hozzon létre. A cég elnöke, Karey Burke egy másik videóban azt mondta, hogy szeretné, ha a Disney karaktereinek legalább 50 százaléka a jövőben LMBT-tagú vagy faji kisebbségű legyen.

A felvételek egy héttel azután jelentek meg, hogy néhány Disney-alkalmazott távozott a munkahelyéről a múlt héten, mert szerintük a cég nem állt ellen az akkor még csak benyújtott törvényjavaslattal szemben. Az azóta elfogadott törvény 

megtiltja az állami iskolák tanárainak, hogy „a szexuális irányultsággal és a nemi identitástudattal kapcsolatos tananyagot” oktassanak az alsó tagozatos diákoknak, illetve a pedagógusok egyik évfolyamon sem oktathatnak olyan témákat, amelyek nem a tanulók „életkorának vagy fejlődésének megfelelőek”.

Bob Chapek, a Disney vezérigazgatója nem foglalt állást a törvényjavaslattal kapcsolatban, amikor először vitatták a floridai törvényhozásban, de aztán bocsánatot kért a törvényjavaslat ellenzőitől, és megígérte, hogy felfüggesztik a floridai politikai adományokat, és megígérte, hogy a Disney több millió dollárral járul hozzá LMBT-ügyekhez.

Hétfőn, miután bejelentették, hogy a republikánus kormányzó aláírta a törvényjavaslatot, a Disney közleményt adott ki:

A törvényjavaslatot soha nem lett volna szabad elfogadni, és soha nem lett volna szabad törvénybe foglalni.

„Vállalatként az a célunk, hogy ezt a törvényt a jogalkotó hatályon kívül helyezze vagy a bíróság eltörölje. Továbbra is elkötelezettek vagyunk az ennek érdekében dolgozó nemzeti és állami szervezetek támogatásában. Elkötelezettek vagyunk a jogok és biztonság melletti kiállás mellet” – olvasható a közleményben.