Az szja-levonás január elsejétől érvényes eltörlésének is köszönhető, hogy közel az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezetnél 65 százalékkal többen jelentkeztek diákmunkára az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban – írja közleményében a munkaerő-kölcsönző és közvetítő.

Az év első három hónapjában a diákmunkáért átlagosan bruttó 1450 forintot fizettek.

Az év első hónapjaiban mind a fizikai diákmunkák, mind a kevésbé komplex irodai adminisztrációs tevékenységek esetén 1400-1500 forint között alakult a diákok átlagos órabérének szintje. Az olyan állások esetében, amelyeknél valamilyen speciális tudásra (például ritkább idegen nyelvek ismeretére) van szükség, a diákmunka órabérek 1700-1800 forint körül mozogtak.

A gyakornoki állások esetében az elmúlt évben az órabérek átlaga az 1600 forintos szintet közelítette, 2022 első negyedévére pedig már elérte az 1700 forintot. 

Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Tavaly év végén a diákmunkások a speciális tudást nem igénylő kereskedelmi és logisztikai szektorban is megkaphatták az óránkénti bruttó 1700 forintot, hiszen az ünnepi dömping során megugrott a csomagolást és kiszállítást végző munkaerő iránti kereslet. 

A szezon végét követően e szektorok munkaerőigénye megcsappant, ám a most elérhető munkalehetőségeket jellemző 1450 forint körüli átlagbérrel – a bevezetett szja-kedvezménynek köszönhetően – egy diák ugyanannyi munkával ma sem kap a számlájára kevesebb pénzt, mint a korábbi bruttó 1700 forintos átlagórabér esetébe – hívta fel a figyelmet Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója. 

A KSH adatai szerint a 15-24 éves korosztályból foglalkoztatottak száma 2022 februárjában 270 ezer volt, közel 6 ezerrel több mint egy évvel korábban. Ez ebben a körben 27,5 százalékos foglalkoztatási rátát jelent. A Trenkwalder a nyári hónapokra ennek a létszámnak a további növekedésére számít.