Elon Musknak nem sikerült kiszállnia abból a megállapodásból, amely előírja a Teslával kapcsolatos Twitter-bejegyzések felülvizsgálatát – számolt be a BBC. A 2018-as megállapodás akkor született, amikor Musk arról tweetelt, hogy potenciálisan magánkézbe veheti a Teslát, annak ellenére, hogy az üzlet még nem köttetett meg. 

A 2018-as megállapodás értelmében Musknak 20 millió dollár bírságot kellett fizetnie, és le kellett mondania az elektromos autógyártó elnöki tisztségéről, továbbá a céggel kapcsolatos tweetek és egyéb nyilvános nyilatkozatok közzétételéhez a Tesla ügyvédeinek jóváhagyását kell kérnie. 

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a befektetők félrevezetésével vádolta Muskot a 2018-ban közzétett tweet miatt, ami a Tesla részvényárfolyamának ingadozását okozta. 

Musk ügyvédei azzal érveltek, hogy a SEC beavatkozott a szólásszabadsághoz való jogába. 

Musk azon kérését, hogy állítsa le a SEC külön vizsgálatát, amely a Tesla-részvények egy részének eladásával kapcsolatos tavalyi tweetjeit vizsgálja. Musk november 6-án közzétett tweetjeiben azt kérdezte több mint 80 millió Twitter-követőjétől, hogy eladja-e a Teslában lévő részesedésének 10 százalékát. A szavazásra válaszolók többsége igennel felelt, és Musk azóta több mint 16 milliárd dollár értékben adott el Tesla-részvényeket.

Twitter
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A Tesla részvényeinek árfolyama a szavazást követően esni kezdett, és a SEC vizsgálja, hogy a Tesla jogászai jóváhagyták-e a tweeteket a közzétételük előtt. Liman szerint nem meglepő, hogy kérdéseket vet fel, hogyan hozta meg Musk a részvények eladásáról szóló döntését.

Musk, aki a szólásszabadság éllovasának tartja magát, a Twitter felvásárlása után számos tweetet tett közzé arról, milyen irányba szeretné terelni a közösségi platformot, többek közt a platform moderálási politikáját is megváltoztatná, amely szerinte veszélyezteti a szólásszabadságot.

A Twitternek politikailag semlegesnek kell maradnia ahhoz, hogy elnyerje az emberek bizalmát, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a szélsőjobbot és a szélsőbaloldalt egyaránt fel kell háborítania

 – twittelte Musk szerdán.

A hírt a Tesla egyelőre nem kommentálta.