Rinat Akhmetov Ukrajna leggazdagabb embere és egyben a mariupoli acélgyár tulajdonosa – 17-20 milliárd dollár értékű kártérítést követel Oroszországtól a mariupoli acélgyárat ért súlyos károk miatt – tudatta az Insider

Az acélgyárat hetekig heves támadások érték, mielőtt az ott állomásozó ukrán csapatokat evakuálni tudták volna. 

A milliárdos hozzátette, hogy az Akhmetov SCM Holdings alá tartozó Illich acél- és vasgyár is jelentős károkat szenvedett az orosz agresszió miatt.

FC Shakhtar Donetsk President Rinat Akhmetov greets fans in Donetsk on April 28, 2013, after the team played a draw against FC Metalist Kharkiv. For the fourth time in the club's history, Shaktar Donetsk formalized their Championship title four rounds before the end of the Ukrainian championship. AFP PHOTO / ALEXANDER KHUDOTEPLY (Photo by Alexander KHUDOTEPLY / AFP)
Az FC Shakhtar Donetsk elnöke, Rinat Akhmetov köszönti a szurkolókat Donyeckben 2013. április 28-án, miután a csapat döntetlent játszott az FC Metalist Harkiv ellen. 
Fotó: Alexander KHUDOTEPLY / AFP

Az Akhmetov tulajdonában lévő Metinvest – mely egyben az ország legnagyobb acélgyártója – bejelentette, hogy nem tud eleget tenni a szerződésben foglalt kötelezettségeinek. A vállalat a háború véget érte után folytatná a termelést, de ígéretet tettek arra, hogy a gyár soha nem fog orosz megszállás alatt működni.

Akhmetov akinek az ukrajnai háború kezdete óta 40 százalékkal esett vissza a vagyona – jelenlegi nettó tulajdona 6,93 milliárd dollárra tehető a Bloomberg Billionaires Index szerint.

Oroszország május 20-án jelentette be, hogy Mariupol teljes ellenőrzése alatt áll.