Jelenleg Magyarországon nagyjából százezren dolgoznak szabadúszóként, ennyi nagyjából a foglalkoztattak két és fél százaléka. Bittera Réka és Tassonyi Csenge, a Briefly szabadúszómenedzsment-rendszer alapítóinak tapasztalatai szerint a szabadúszók száma a járvány alatt tovább emelkedett. 

A járványügyi intézkedések részeként elrendelt home office, illetve a hibrid munkarendszer ugyanis a dolgozóknak és a cégeknek is megmutatta, hogy a feladatok milyen hatékonyan elvégezhetők távmunkában is, 

sőt az elmúlt két év tapasztalatai után sokan már nem akartak visszatérni a korábbi munkarendhez. Egy európai kutatásban a megkérdezett alkalmazottak 82 százaléka válaszolta azt, hogy nem akar újra hétfőtől péntekig reggel 8-tól délután 4-ig bent ülni az irodában. A Briefly alapítóinak tapasztalatai szerint ez az első számú motivációja azoknak, akik az elmúlt egy-két évben lettek freelancerek. 

Fotó: Marjai János

„Tény, hogy a szabadúszás nem való mindenkinek, hiszen eltérőek a személyiségek és a preferenciák, van, akinek a szabadság, míg másnak a biztonság a fontosabb. 

A sikeres szabadúszóknak jó projektmenedzsereknek kell lenniük, a határidők betartása, az önmenedzselés, a megfelelő kommunikáció elengedhetetlen az érvényesüléshez” – emelte ki Tassonyi Csenge. Hozzátette, sok platform működik már, amely segíti a szabadúszók és megbízók egymásra találását – ez a Briefly komplex megoldásának is az egyik célja –, de egy projektre általában 10-15 jelentkezés érkezik, és ki kell tűnni a tömegből. Ehhez szükség van egyfajta építkezésre is, amelyet a legtöbb szabadúszó már elkezd abban az átmeneti időszakban, amikor még megvan a fix munkahelye, hiszen az emberek ritkán hagyják ott egyik napról a másikra a biztos állásukat a szabadúszásért.

„Kevés alkalommal találkozunk olyannal, hogy egy cég állományba vesz egy szabadúszót, hiszen azok zöme nem szívesen adja fel a szabadságát, azonban a hosszú távú együttműködések nagyon gyakoriak. 

Ha egy vállalat elégedett a szabadúszó munkájával, szívesen megbízza újabb és újabb feladatokkal, két-három céggel történő hosszú távú együttműködés pedig már biztos havi keresetet jelent a szabadúszónak, amit kapacitástól függően ki is egészíthet kisebb projektekkel” – hangsúlyozta Bittera Réka. Tud olyan cégekről, amelyek szabadúszókkal töltik fel a hiányzó kapacitásokat, amíg meg nem találják a megfelelő munkaerőt, de egyre többen nyitottak a hibrid foglalkoztatásra való váltásra, és az állandó csapat mellé egy szabadúszóbázist építenek. A járvány hatására a cégek is nyitottabbak lettek a távmunkára, illetve a legtöbbjük növelte a digitalizációs szintjét, amely segíti a hibrid munkavégzést és a szabadúszókkal történő hatékony együttműködést. A szabadúszók általában az alkalmazottak fizetésének legalább másfélszeresét-kétszeresét keresik, de ehhez már szükség van legalább egy éves szabadúszói tapasztalatra, állandó ügyfelekre és referenciákra.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast