A legtöbben hallottuk már, vagy talán fel is tettük azt a kérdést, hogy "Van valakinél iPhone-töltő?" A legújabb pletykák szerint hamarosan ez is egy lehet azon jelenségek között, amelyet a fiatalabb generáció már csak az idősebbek elbeszéléseiből ismer, amit ugyanúgy meg kell mutatni, mint a régi betárcsázós modem semmivel össze nem keverhető hangját.

 

Huszonegy év után végleg lezárul az iPod-korszak

Az Apple bejelentette, hogy nem értékesít több iPod Touch-ot.

 

Ahogy az Phone Arena is megírta, hogy az Apple a várakozások szerint már a jövőre ígért iPhone 15-nél sem alkalmazza majd a készülékek töltésénél eddig megszokott Lightning csatlakozó-portot, helyette áttér az Android operációs rendszert alkalmazó telefonoknál már most is használt USB-C csatlakozóra. A szaklap emlékeztet: az Apple nem önszántából adja fel az okostelefonjainál 2012 óta alkalmazott egyedi töltőrendszert, hanem mert az várhatóan még az idén törvényben tiltja meg az elektronikai eszközök gyártóinak, hogy készülékeiknél egyedi csatlakozókat alkalmazzanak, és kötelez minden gyártót, hogy térjen át az USB-C rendszerre, ezzel is csökkentve a kontinensen felhalmozódó elektronikus hulladékot.

 

Az érvelés egyszerű: az USB-C jelenleg a legelterjedtebb csatlakozófajta, amely ráadásul a készülékek jóval gyorsabb töltését teszi lehetővé, mint például az Apple által alkalmazott, Lightning csatlakozó, ráadásul gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé, mint az USB-2.0-ás rendszerű Lightning kábel. Az Apple számára is ésszerű lenne a váltás, hiszen az iPadeknél, illetve a MacBookoknál már öt éve az USB-C-rendszerű csatlakozókat alkalmazza a cég. Ám a várakozások szerint idén ősszel piacra kerülő iPhone 14-be még a Lightning adaptert építenek.

European Union Proposes Universal Plugs For Devices
A Lightning portot először az iPhone 5-nél alkalmazta az Apple. A várakozások szerint az iPhone 15 alján már nem ilyen csatlakozóaljt, hanem egy USB-C-s bemenetet találunk majd.
Fotó: NurPhoto via AFP

Ha már váltani kell, az Apple az okostelefonok kiegészítőinél is felszámolhatja a Lightning csatlakozást;a The Next Web szerint USB-C csatlakozóval lehet tölteni a jövőben az Airpodokat, az Apple vezeték nélküli egereit és billentyűzetét is; az iPhone-okkel együtt összesen több mint egymilliárd készüléket. Ez azért tűnik logikus lépésnek, hiszen ha a változtatást a termékpaletta más elemeinél is bevezetik, végül minden almás készülék töltéséhez elegendő lehet egyetlen kábel. Ez egyúttal persze azt is jelentheti, hogy egymilliárd, Lightning csatlakozós Apple készülék landol majd a kukákban, miután tulajdonosaik úgy döntenek, lecserélik azokat az új standardnak megfelelő kábelt fogadó masinákra.

Hiánycikk lehet az iPhone

Az Apple számára az átállásnak tagadhatatlan előnyei is lehetnek. Szakértők szerint az USB-C kábellel sokkal gyorsabban feltölthetők az iPhone-ok, mint a jelenlegi Lightning csatlakozós kábellel. A TNW példának a Xiaomi 400 dollárnál olcsóbb okostelefonját hozza, amelyet mindössze 15 perc alatt fel lehet tölteni, szemben a több mint 1000 dolláros iPhone 13 Pro-val, amelynek az akkuját jelenleg átlag 1 óra 55 perc alatt tölthetjük fel. 

Míg az Apple által jelenleg használt, USB 2.0-as standardnak megfelelő Lightning csatlakozóval másodpercenként nagyjából 60 MB-nyi adat továbbítható két készülék között, addig az USB-C csatlakozót használó, USB 3.1-es, illetve 3.2-es előírásoknak megfelelő kábellel az adatátvitel sebessége könnyedén 5-20 gigabitre növelhető másodpercenként.

Az átállás természetesen helyzetbe hozhatja az Apple jelenlegi és potenciális beszállítóit, hiszen ha a cég valóban lecseréli a Lightning csatlakozót az USB-C csatlakozókra, az új kábelek iránti kereslet egyik pillanatról a másikra megugorhat.

Kijött az Apple a fapados iPhone-jával

A kézbe simuló 5G-s készülékkel a kínai konkurensek kiszorítására tesznek kísérletet.