Az Apple hatszázaléknyit még srófolni tudott nettó nyereségén, amely így kereken 25 milliárd dollár lett üzleti évének márciussal véget ért második negyedében. Ez természetesen új rekord a világ legértékesebb tőzsdei vállalatának történetében, emellett az Apple állva hagyta az elemzőket is, akik 23,6 milliárdra becsülték az iPhone gyártójának negyedéves nyereségét. 

Apple products in Russia
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A bevételnél is mellé lőttek: az Apple 97,3 milliárd dollárt mutatott ki, ami 8,6 százalékkal több, mint a tavalyi, a Refinitiv 93,89 milliárdos elemzői konszenzusánál is magasabb. A kiugró teljesítményt a cégnél egyrészt az új iPhone modellcsalád kedvező piaci fogadtatásával, másrészt a szolgáltatási bevételeik bővülésével magyarázzák, illetve azzal, hogy a csiphiányt és a beszállítási problémákat a versenytársakénál jobban tudták menedzselni.

A társaság okostelefon-eladásai 5,5 százalékkal növekedtek, elérve az 50,6 milliárd dollárt, azaz az iPhone-ok továbbra is masszívan 50 százalék feletti részesedést hasítanak ki az összbevételből.

A telefonoknál az elemzők közel 3 milliárd dollárral kevesebb bevételt vártak.

A dinamikusan bővülő szolgáltatási bevételek már 20,3 százalékkal részesedtek az összbevételből. Idetartoznak többek között a zene- és streamelőfizetések, valamint az applikációk is. Ennél az üzletágnál 17 százalékos volt a forgalombővülés, az eladások pedig elérték a 19,71 milliárd dollárt.

Az iPad táblagépek értékesítése viszont visszaesett, igaz, csak két százalékkal, 7,65 milliárd dollárra. Ennek a hátterében nem a kereslet, hanem a kínálat szűkössége áll, a gyártásnál beszállítói problémák léptek fel. A nehézségek dacára a 7,14 milliárdos elemzői konszenzust simán megverték. A Mac számítógépeknél gyártási gondokkal küszködtek, ám ezeknél az értékesítés így is 14,7 százalékkal,10,4 milliárd dollárra tudott nőni, szemben a 9,25 milliárdos várakozásokkal. A viselhető eszközök, otthoni hangszórók és kiegészítők árbevétele 12 százalékkal, 8,8 milliárd dollárra emelkedett, szemben a 9,05 milliárdos becslésekkel. Az Apple okosórája és az AirPods jól fogyott.

Economic Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP


Persze nem minden fenékig tejfel, a dollár robusztus erősödésének már nem annyira örülnek Cupertinóban. Luca Maestri pénzügyi igazgató az oroszországi tevékenységük felfüggesztésével járó pénzügyi következményeket sem kívánta számszerűsíteni, azt viszont elismerte, hogy a folyó negyedévben az onnan származó bevételek kiesése már nagyobbat fog ütni. Az is igaz, hogy az okozta bizonytalanság az Apple-kínálatban szereplő drága, minőségi eszközök iránti keresleten is nyomot hagyhat, egyelőre azonban nem számolnak komoly negatív hatással. 

A cég iránt a befektetői bizalom mindenesetre töretlen, és ennek érdekében tesznek is az Apple-nél.

Az osztalékot a rekorderedménynek köszönhetően öt százalékkal, részvényenként 23 centre emelik,

ugyanakkor árfolyam-karbantartási és kedvfokozó céllal további 90 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási program elindításáról is döntöttek. Az Apple kurzusa a gyorsjelentés publikálását követő órákban 5 százalékot erősödött.