Az szállásnyújtó cég hamarosan nem nyújt pénzügyi visszatérítést a koronavírusos esetekből fakadó vis mayor helyzetek esetére, amennyiben a vendég vagy a házigazda fertőződik meg a koronavírussal – tudatta a Tech Crunch.  

A világjárvány elején az Airbnb lehetővé tette a vendégek számára, hogy koronavírus-fertőzés esetén teljes visszatérítésért cserébe lemondják foglalásaikat, valamint a házigazdák is büntetés nélkül lemondhatták a közelgő foglalásokat. A vállalat emellett 250 millió dollárt vállalt át a koronavírus miatti lemondások fedezésére, és a házigazdáknak a standard lemondási szabályok alapján járó összeg 25 százalékát fizette ki.

Május 31-től a szokásos módon érvényben lévő lemondási feltételek vonatkoznak majd Airbnb házigazdákra, 

bár a május 31-e előtti időszakra foglalók még jogosultak lehetnek a visszatérítésre.

A változtatásra egészségügyi tanácsadókkal való egyeztetést követően került sor szerepel a vállalat nyilatkozatában.

A turizmusszektor szereplői közül sokan már hónapokkal ezelőtt megszüntették ezt a szabályozást, míg mások egyáltalán nem biztosítottak ilyet. Úgy érezzük, itt az ideje, hogy ugyanezt a lépést mi is megtegyük

 –  áll a cég blogbejegyzésében. 

COVID-19 Vaccination In The EU Continues
Fotó: ARTUR WIDAK

A szálláshelyeket nyújtó platform visszatérne a normál kerékvágásba

A vállalat 2020 novemberi IPO jelentéséből kiderült, hogy a pandémia drámai hatást gyakorolt a cég teljesítményére, amely a bevétel 72 százalékos csökkenéséhez és 1800 munkahely megszűnéséhez vezetett 2020 májusában.

A  költségcsökkentés, valamint az élményprogramok és a hosszabb távú foglalások megkétszereződése segített az Airbnb-nek a pandémiát követő gazdasági talpra állásban.

A vállalat 2021 negyedik negyedévében felülmúlta a Wall Street becsléseit, és mintegy 1,53 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el:

78 százalékkal többet az egy évvel korábbi 3,89 milliárd dolláros nettó veszteséghez képest. Az éjszakák és élményprogramok foglalása azonban közel 8 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, amit az Airbnb kétségtelenül szeretne ellensúlyozni.

A gazdasági és politikai nyomás hatására a vállalatok és politikai döntéshozók többsége a megszokott kerékvágásba való visszatérést sürgetik. Miközben a fuvarmegosztó Uber és Lyft is megszüntette a maszkkötelezettséget, 

az egészségügyi szakértők óva intenek az enyhítő intézkedések idő előtti feloldásától.

New Yorkban és Washingtonban is emelkedett a koronavírus-esetek száma, és csak ezen a héten a Princess Cruise Lines egyik hajója 143 koronavírus-fertőzöttel a fedélzetén kötött ki San Franciscóban.  Az Airbnb szóvivője egyelőre nem kívánt további részleteket közölni a döntéssel kapcsolatban.