Jó néhány vállalat nagyot fékezett a koronavírus-járvány hazai begyűrűzése óta eltelt időszakban, a Hell Energy Kft. azonban a legkevésbé sem tartozik közéjük – derül ki a budapesti központból irányított, de a Borsod megyei Szikszón termelő vállalat pénzügyi beszámolójából. Az energiaital-gyártó óriás nettó árbevétele, ahogy két éve, úgy – immár a magasabb bázison – tavaly is 34 százalékkal nőtt, ezzel elérve a 92,65 milliárd forintot. A robusztus bővülés mögött a belföldi értékesítés 25, illetve az 41 százalékos meglódulása állt, ezzel az előbbi már 38,15, az utóbbi pedig 54,5 milliárd forintot hozott a konyhára. 

A kiegészítő melléklet szerint az unión belül a legnagyobb forgalmat a román, a bolgár, a görög, a német és a szlovák piacon érte el a Hell, az EU-n kívül pedig Indiában, Bosznia-Hercegovinában és Ukrajnában. Annyiban a beszerzési csatornáit is felfedte a cég, hogy a legtöbb importja Ciprushoz, Szlovákiához, illetve Lengyelországhoz köthető. Az egyéb bevételek 10 százalékkal, 4,84 milliárd forintra ugrottak, ebből 3,88 milliárd utólagos engedmény, amelyet a társaság az alumíniumdoboz-beszerzések után kapott. Legalább ilyen fontos, hogy nőtt a profit: az egy évvel korábbi 6,97 milliárd forint helyébe 13,77 milliárd lépett, így az adózott eredménnyel együtt az üzemi eredmény is nőtt, 8,64 milliárdról 11,39-ra. 

Fotó: Czeglédi Zsolt

Kiadási oldalon a költségek 34 százalékkal, 80,43 milliárd forintra emelkedtek, ebből 72,21 milliárd az anyag-, 4,86 milliárd a személyi jellegű ráfordítás, 3,36 milliárd pedig értékcsökkenési leírás. A vállalat indoklása szerint a költségek a termelési volumen növekedése miatt kúsztak fel, de nőtt a dolgozói létszám, és bérfejlesztés is történt. Az átlagos statisztikai létszám 480 fő volt, a részükre kifizetett bér pedig 3,8 milliárd forint, amelynek a háromnegyede mögött a szellemi szabadfoglalkozásúak álltak. Az eladott áruk beszerzési értékének csökkenését pedig a nem saját gyártású jegeskávétermékek forgalomcsökkenése okozta.  

Az elrendelt Covid-intézkedések közül a vállalat ismertette, hogy a rendszeres kézfertőtlenítés mellett a zárt terekben kötelező maszkviselést vezettek be egyrészt a munkavállalók egészségének védelmében, másrészt, hogy biztosítsák a folyamatos munkavégzést. Emellett gazdasági kalkulációk készültek, hogy a pandémiás helyzet hogyan hat a társaság termékei iránti keresletre, eredményére és cash flow-jára. Az előzetes várakozásokkal összhangban tavaly a termelés és az értékesítés jelentősen nőtt, a rendelkezésre álló terv és a tényadatok szerint az idén is növekedés várható. A Hell kiemelte, hogy jelentős a pénzeszközállománya, a korábbi hiteleknek pedig a javát kiváltották, jóval kedvezőbb feltételekkel kibocsátott kötvényfinanszírozással. 

A forgóeszközök jelentősen meghaladják a rövid lejáratú kötelezettségeket, a finanszírozó bankoknál rendelkezésre állnak szükség esetén lehívható hitelkeretek. Az italgyártó cég saját tőkéje 22 milliárd forintról 34,12-ra nőtt, a hosszú lejáratú kötelezettségei pedig 43,29 milliárdról 105,78-ra. Tavaly éltek a kormányintézkedések adta lehetőségekkel, egyes hitelek esetében a törlesztési moratóriummal. A gyártás biztosításának érdekében a stratégiai jelentőségű anyagokból biztonsági készletet rendeltek és készleteztek. A mostani üzletmenet alapján a Hellnél úgy látják, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet nem veszélyezteti a működésüket.

A február 24-én kirobbant háború kapcsán a szikszói cégnél hangsúlyozták, hogy 5 százalék alatti részt képviselnek a konfliktusban érintett országok, azaz Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország, így az árbevételre és az eredményre gyakorolt közvetlen hatás nem jelentős. A múlt év végén ebben a három országban a vevőkkel szembeni követelések értéke 2,47 milliárd forint volt. A Hell is a saját bőrén érezte, hogy az invázió és az ahhoz kapcsolódóan meghozott szankciók következtében jelentősen megemelkedett az energia, az energiahordozók és bizonyos nyersanyagok ára, ami jelentős hatást gyakorolt a társaság mindennapjaira is. Nyomatékosították, hogy a vezetőség folyamatosan figyelemmel kíséri a konfliktus alakulását, és meghozza az annak hatásait mérséklő döntéseket. Ezenfelül nem azonosítottak olyan konkrét körülményt, amely jelentősen befolyásolná az idei pénzügyi helyzetüket, teljesítményüket.