Összesen 118 millió (közel 45 milliárd forint) dollárt kell kifizetnie Google-nak egy közel 15 500 nőből álló csoportos kereset miatt – írta meg a Bloomberg. Először három nő indította el a keresetet még 2017-ben azt állítva, hogy 

a techóriás a kaliforniai egyenlő bérezési törvényt megsértve mintegy 17 000 dolláros (közel 6,5 millió forint) bérkülönbséggel fizetett kevesebbet a női munkavállalóknak.

A felperesek azt is állították, hogy a Google kisebb karrierpályákat kínált a nőknek, így kevesebb fizetésre, és alacsonyabb bónuszokra volt csak lehetőségük, ellentétben a férfi kollégáikkal. A panaszt benyújtó női alkalmazottak tavaly nyerték el a csoportos kereset státuszt. A technológiai vállalat a munkavállalókkal szembeni bánásmódja miatt nem most került először vizsgálat alá. 

Tavaly a Google mintegy 2,5 millió (közel 9,5 milliárd forint) dollárt fizetett egy per miatt, amelyben azt állították, hogy a cégben a nőket diszkriminálták a mérnöki pozícióknál, illetve figyelmen kívül hagyták az ázsiai jelentkezőket. 

A kaliforniai méltányos foglalkoztatási és lakhatási részleg (DFEH) szintén vizsgálja a vállalatot a fekete női alkalmazottak esetleges zaklatásával, és diszkriminációjával kapcsolatos panaszok miatt.

nemi alapú megkülönböztetés Gender discrimination and inequality egyenlőtlenség isometric flat vector concept. - stock illustration
Fotó: Getty Images

Nőként, aki egész karrierjét a technológiai iparban töltötte, optimista vagyok abban, hogy a Google a megállapodás részeként nagyobb méltányosságot biztosít már a nők számára

 – mondta Holly Pease, az ügy egyik felperese. „A Google alapítása óta vezeti a technológiai ipart. Lehetőségük van arra is, hogy vezető szerepet töltsenek be annak érdekében, hogy biztosítsák a nők integrációját és méltányos helyzetüket a technológia területén” – tette hozzá.  Az egyezség feltételeit a június 21-én tartandó tárgyaláson még jóvá kell hagynia a bírónak. 

„Bár nagyon hiszünk az irányelveink és gyakorlataink igazságosságában, közel öt évnyi pereskedés után mindkét fél egyetértett abban, hogy az ügy megoldása – minden beismerés vagy megállapítás nélkül – mindenki érdekét szolgálja, és nagyon örülünk, hogy elérjük ezt a megállapodást” – mondta a Google a The Verge technológiai hírportálnak. A cég hozzátette, hogy „teljesen elkötelezett annak érdekében, hogy minden alkalmazottat méltányosan és egyenlően megfizessen”, és végre hajtja a szükséges kiigazításokat, ha különbséget tapasztal a férfi és női alkalmazottak fizetése között. 

Az elmúlt évtizedben számos hasonló kereset indult bérkülönbségek miatt, például a Microsoft és a Twitter ellen is, de a nemi alapú diszkrimináció miatt indított csoportos keresetek egyik esetében sem adtak igazat a felpereseknek. Az Oracle Corporation is egy csoportos keresettel néz szembe az egyenlőtlen bérezés miatt, de a szoftvercéget beperlő nők valószínűleg elveszítik a csoportos kereset státuszt, mivel bíró szerint egy 3000 alkalmazottat, és 125 munkaköri besorolást tartalmazó kereset „kezelhetetlen lenne”. Más technológiai cégeket, például az Apple-t és a Riot Gamest szintén fizetési egyenlőtlenséggel vádolják.