A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytatott a kecskeméti Bankmentor Kft.-vel szemben, áttekintve, hogy a társaság végez-e üzletszerűen – a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény (Hpt.) szerint az MNB engedélyéhez kötött – pénzügyi közvetítői, különösen alkuszi vagy jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet.

A vizsgálat megállapította, hogy a Bankmentor Kft. több éven át alkuszi és egyes esetekben jelzáloghitel-közvetítői tevékenységet végzett. Ennek során ügyfeleivel megbízási szerződéseket kötött annak érdekében, hogy az adósok pénzügyi intézményekkel kötött korábbi, ám immáron felmondott hitel- és kölcsönszerződéseit egyezséggel zárhassák le. 

bírságot kapott law legal technology concept. bírói kalapács bírság büntetés jegybank mnb judge gavel on computer with scales of justice on desk of lawyer.
Fotó: Shutterstock

A Bankmentor Kft. az adósságrendező tevékenységet üzletszerűen végezte, mely során jelentős mértékű eredményre tett szert, miközben nem rendelkezett az MNB engedélyével pénzügyi tevékenység végzésére Magyarországon. Az engedély nélküli piaci szereplők tevékenységük során általában nem felelnek meg az előírt szigorú üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi követelményeknek. Az MNB már piacfelügyeleti vizsgálata során ideiglenesen megtiltotta a jegybanki engedélyhez kötött tevékenység végzését a társaságnak, jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tett.

A feltárt jogsértés miatt az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben, és azonnali hatállyal véglegesen megtiltotta számára a jogosulatlan tevékenység folytatását. 

A bírságösszeg mértékénél súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság engedély nélküli tevékenységét több éven át, széles körben, több ezer ügyfél részére végezte, professzionális intézmény benyomását keltve. Kiemelt enyhítő körülménynek számított, hogy a jegybanki vizsgálat során a Bankmentor Kft. együttműködött, segítette a tényállás feltárását. Az MNB enyhítő körülményként értékelte továbbá, hogy az eljárás megindítását követően a társaság új ügyfelekkel már nem szerződött, és a hozzá köthető honlapok tartalmát is átalakította.