A NASA Jet Propulsion Laboratory által vezetett Mars Mintavételi Misszió keretében az Európai Űrügynökség egy olyan Mars körül keringő űrszonda fejlesztésén dolgozik, amely a Mars felszínéről és légköréből vett minták Földre szállítására alkalmas. Az Earth Return Orbiter nevet viselő űreszköz 2026-ban indul útjára a Mars felé, és 2031-ben tér vissza Föld körüli pályára. A projekt keretében az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot írt ki egy tudományos mérőműszer tervezésére, fejlesztésére és gyártására, amelyet a Remred Kft. nyert meg az Energiatudományi Kutatóközponttal és az Admatis Kft.-vel konzorciumban.

Marsi adatokat gyűjtenek

Az SDT (Space Dosimetry Telescope) nevet viselő tudományos kísérleti műszer a Föld-Mars bolygóközi oda-vissza utazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási és dozimetriai (sugárvédelmi) jellemzőket rögzíti. Ezeknek az adatoknak a begyűjtése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben emberek is eljuthassanak majd a vörös bolygóra. Mindezek mellett a készülék képes lesz a nagy energiájú Nap tevékenységeket is megfigyelni, amelyek az űrhajósok számára a legnagyobb dózisú fenyegetést jelentik.

Satellite orbiting Mars, illustration. (Photo by SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO L / SIA / Science Photo Library via AFP)
Fotó: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO L / Science Photo Library via AFP

Az SDT egység feladatai közé tartozik az űrutazás során tapasztalható kozmikus sugárzási tér karakterizálása (a sugárzás típusának beazonosítása), illetve dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése. A teljes egység magyar fejlesztésű lesz: mindkét fedélzeti sugárzásmérő szenzort, ezek csatolt jelfeldolgozó és illesztő elektronikáit, valamint a speciális tartó és strukturális elemeit, illetve a mérőműszer hőháztartásának vezérlését is magyar cégek készítik.

Az ERO lesz az első, a Mars körüli pályáról visszatérő űrszonda, melynek fedélzetén egy összetett kozmikus sugárzás és dózismérő eszköz kap helyet. 

Először mérhetjük meg egy oda-vissza út dózisviszonyait, ráadásul egy 100 százalékban magyar fejlesztésű berendezés, az SDT segítségével” – mondta el Zábori Balázs, a Remred Kft. műszaki igazgatója.

A Mars-program beszállítójaként a Remred Kft. legfőbb feladata az SDT egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és az űrszonda fedélzeti rendszerei között.