A Lego szerdán bejelentette, hogy új gyárat épít az Amerikai Egyesült Államokban, hogy lerövidítse az ellátási láncokat, és lépést tartson a termékei iránt globálisan egyre növekvő keresletre – számolt be róla a Reuters.

A dán játékgyártó több mint 1 milliárd dollárt fektet be az új üzem építésébe, amely az első, szén-dioxid-semleges gyára lesz a tengerentúlon.

A gyártóegység a Virginia állambeli Chesterfield megyében épül majd. Ez lesz a népszerű építőjátékáról ismert vállalat második üzeme Észak-Amerikában, és világszerte a hetedik gyára. Legutóbb tavaly kezdett bővítésbe a Lego, akkor Vietnámban jelentette be új gyár építését.

A most bejelentett beruházás összhangban van a dán cég több évtizedes stratégiájával, mely szerint a gyártást a legfontosabb piacaihoz közel helyezi el. Ez különösen olyankor jelent versenyelőnyt, amikor a globális kiskereskedelmi ágazat egy világjárvány miatti lezárások idején hatalmas ellátásilánc-problémákkal küzd.

Ez a stratégia lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan reagáljunk a változó fogyasztói igényekre, és megkönnyíti a szén-dioxid-kibocsátásunk visszaszorítását is

– nyilatkozta Carsten Rasmussen operatív vezérigazgató a bejelentést követően.

A statue of Spiderman made from lego bricks is seen on September 11, 2014 in the Lego factory in Kladno city. AFP PHOTO / MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

A szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez az is hozzájárul majd, hogy az új gyár a tervek szerint karbonsemleges lesz. Ezt olyan formában fogja kivitelezni a cég, hogy a gyárat egy helyszíni napelemparkban megtermelt megújuló energiával látják majd el.

A Lego korábban arra is ígéretet tett, hogy az évtized végére az olajalapú műanyag téglákat fenntartható anyagokból készült darabokkal váltja fel.

A tervek szerint a beruházás három éven belül elkészül, a 160 ezer négyzetméteres gyár a várhatóan 2025 második felében kezdi majd el a működését, és több mint 1760 dolgozónak ad munkát. Az amerikai piacot jelenleg egy mexikói gyárból szolgálják ki.

Elfogyott a Lego az orosz boltokból

Június elejéig tartottak a háború előtti készletek, a dán cég pedig többé nem szállít a játékból.

A cég jelenleg mintegy 100 boltot üzemeltet az Amerikai Egyesül Államokban, ahol körül-belül 2600 embert foglalkoztat.

A továbbra is családi tulajdonban lévő vállalat 2021-ben a globális játékipar átlagát meghaladó mértékben növekedett, forgalma 27 százalékkal, 55,3 milliárd dán koronára (csaknem 3000 milliárd forintra) nőtt.

A Lego évente nagyjából 100 milliárd építőkockát gyárt, és megközelítőleg 24 ezer embernek biztosít megélhetést.

Itt dolgoznak legszívesebben a magyarok

A Lego lett a legvonzóbb magyar munkáltató 2021-ben Magyarországon, a tavalyi győztes Samsung most ezüstérmes, a Mercedes-Benz pedig megvédte harmadik helyezését a Randstad Hungary rangsorában.