Két számjegyű bevételnövekedést vár az idei pénzügyi évben az amerikai Microsoft Corp. a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások iránti keresletnek köszönhetően. A júniusban lezárt előző pénzügyi éve utolsó negyedében a vállalat a vártnál kisebb, de így is jelentős árbevétel-növekedést ért el.

Az amerikai szoftveróriás negyedéves árbevétele 51,87 milliárd dollár volt szemben az előző évi 45,15 milliárddal. Az elemzők 52,44 milliárdos árbevételt vártak.

Az adózott eredmény 16,74 milliárd dollárra, részvényenként 2,23-ra nőtt a június 30-ával lezárt pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi 16,46 milliárdról, azaz részvényenként 2,17 dollárról.

A jelentés szerint a Microsoft továbbra is a járvány miatt kialakult hibrid munkamodellre való átállásból profitál egy olyan időszakban, amelyben a fogyasztók a magas inflációra a kiadásaik visszafogásával reagálnak.

Nis,,Serbia,,April,24,,2018:,Woman,Hands,On,Black,Background, Nis, Serbia, April 24, 2018:  woman hands on black background  holding Microsoft Windows OneDrive icon
Fotó: Shutterstock

Az optimista várakozások ellenére a vállalat negyedik negyedéve a vártnál egy kissé gyengébb lett. A jelentés szerint az árfolyamváltozások mintegy 600 millió dollárral csökkentették a bevételeket, a PC-piac lassulása 300 millióval vetette vissza a Windows OEM-bevételeket, a reklámköltések visszaesése pedig a kereső- és hirdetési bevételeket fogta vissza több mint 100 millió dollárral.

A felhőüzletágat tekintve viszont a legjobb negyedévét zárta a Microsoft az Azure nevű szolgáltatásának rekorderedményével 

– idézték Brett Iversent, a vállalat befektetői kapcsolatokért felelős igazgatóját.

Az Azure növekedése 40 százalékos volt, míg az elemzők 43 százalékos emelkedést vártak. A devizaárfolyam-változások kiszűrésével a bővülés 46 százalékot tett ki. Az Intelligent Cloud részleg bevétele 20 százalékkal, 20,9 milliárd dollárra nőtt, ami meghaladta a Wall Street 19,1 milliárdos várakozását. Az előrejelzések szerint a szeptember 30-án záródó első negyedévben az Intelligent Cloud részleg bevétele 20,3-20,6 milliárd dollár körül alakul.

A gyengébb fogyasztói kereslet a játékbevételekre is hatással volt, amelyek hét százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Újabb válságjel: dolgozókat bocsát el a Microsoft

A 180 ezer fős állomány kevesebb mint egy százalékát érintheti a stratégiai átszervezésnek nevezett leépítés.