Az Apple beszállító partnerei tárgyalásokat folytatnak vietnámi cégekkel az Apple Watch és MacBook gyártásának ottani megindításáról – számolt be a Nikkei Asia japán hírportál.

Az Apple Watch próbaszériáinak gyártását már meg is kezdte Észak-Vietnámban az Apple kínai beszállítója, a Luxshare Precision Industry és a tajvani Foxconn. A beszámoló szerint az Apple maga kérte fel a beszállítóit, hogy állítsanak fel MacBook-tesztgyártó sort Vietnámban. 

A tömeggyártás áthelyezése azonban részben a világjárvány miatti fennakadások, részben pedig a notebookgépek gyártásához szükséges bonyolult ellátási lánc nehézkes kiépítése miatt lassan halad.

CUPERTINO, CALIFORNIA - JUNE 06: Newly redesigned MacBook Air laptops are seen displayed during the WWDC22 at Apple Park on June 06, 2022 in Cupertino, California. Apple CEO Tim Cook kicked off the annual WWDC22 developer conference.
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Az Apple már megkezdte az iPhone-gyártás egyes területeinek az áthelyezését Kínából más piacokra, többek között Indiába is, ahol az év elején beindult az iPhone 13 gyártása, és a későbbiekben megkezdődik az iPad táblagépek összeszerelése is. India, a világ második legnagyobb okostelefon-piaca, valamint más országok, mint Mexikó vagy Vietnám egyre fontosabb szerepet játszanak az amerikai márkáknak beszállító cégek számára termelési telephelyeik áthelyezésében Kínából más régiókba.

Az Apple, a Foxconn és a Luxshare Precision nem reagált azonnal a Reuters kérdéseire.